Špaldové žemle
Cuketové žemle zo špaldovej múky
Autor receptu: mitzy
Chutné doma upečené žemle :)
8 porcií |
70 minút príprava |
20-30 minút na 190 °C |
Postup
- Najemno nastrúhame očistenú a umytú cuketu. Do misy pridáme múku, soľ a spolu s nastrúhanou cuketou premiešame. Pridáme vodu, rozdrobené droždie a vypracujeme cesto. Cesto prikryjeme mikrotenovým sáčkom a utierkou. Postavíme na teplé miesto vykysnúť na cca hodinku.
- Keď cesto vykysne, vyložíme ho na pomúčenú dosku a v prípade potreby pomúčime. Vypracujeme kompaktný bochník, ktorý vyváľame ručne na valec. Rozdelíme ho na 8 rovnakych častí nožom. Z nich vypracujeme žemle, ktoré položíme na olejom vytretý a pomúčený plech. Necháme ich vykysnúť ešte 10-15 minút. Potom ich potrieme olejom a posypeme semienkami, soľou a pečieme vo vyhriatej rúre cca 20-30 minút na 190tich stupňov Celzia. Záleží od rúry.
- Po upečeni ich pofŕkame vodou a necháme vychladnúť. Sú sýte a chutné. Dobrú chuť :)