Cuketové predjedlo s tvarohovo, syrovo-jogurtovým krémom s orechmi, cesnakom a bazalkou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Pre návštevu som pripravila ľahké a chutné predjedlo. Plátky cukety som opiekla na olivovom oleji a naplnila tvarohovo- syrovo-jogurtovým krémom, do ktorého som pridala orechy, cesnak a bazalku. Doplnila som cherry paradajkami. Je to svieže, chuné, ľahké a zároveň efektné letné predjedlo, ktoré vzbudzuje chuť do hlavného chodu.

1 dávka - pre viac o
porcia
60 minút
príprava
1 minút
na 90 - 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si potrebné suroviny.
  2. Cuketu som umyla a pomocou škrabky na zeleninu pokrájala po dĺžke na tenké plátky.
  3. Plátky som poriadne osolila a 30 minút som ich nechala "vypotiť".
  4. Zatiaľ som posekala na hrubo opražené vlašské orechy.
  5. Plátky osolenej cukety som v sitku opláchla tečúcou vodou a na kuchynskej papierovej utierke som ich osušila.
  6. Grilovaciu panvicu som jemne potrela olivovým olejom, rozpálila som ju poriadne a opiekla som na ne jplátky cukety asi 1/2 minúty z oboch strán. Preložila som ich na tanier a nechala úplne vychladnúť.
  7. Do misy som dala tvaroh, ktorý som rozdrobila vidličkou a pridala som krémový syr.
  8. Pripravila som si očistený cesnak, ktorý som nastrúhala na jemnom strúhadle.
  9. Umylôa som bazalku a osušila som ju na papierovej kuchynskej utierke.
  10. Bazalku som pokrájala na hrubo.
  11. K syru a tvarohu som pridala jogurt, jemne som osolila.
  12. Premiešala som spolu a ku zmesi som pridala postrúhaný cesnak, posekané orechy a posekanú bazalku.
  13. Všetko som spolu vymiešala na homogénny krém. Ak ho chcete hustejší, dajte menej jogurtu, ja som dala 2 PL môjho vlastného hustého domáceho jogurtu.
  14. Uložila som na seba 3 - 4 plátky opečenej cukety tak, aby sa z časti prekrývali, čo vytvorí pekné farebné prúžkovanie svetlej a tmavo-zelenej farby stočeného závitku. Na dolný okraj pripravených opečených plátkov cukety som dala 2 CL krému a stočila na tesno do rolky.
  15. Na jednu porciu som dala 3 závitky naplnené krémom a doplnila 3 cherry paradajkami a polovičkou jadra vlašského orecha. Tieto závitky podávam ako predjedlo, dokonale sa v nich snúbi chuť opečenej cukety s jemnou chuťou tvarohu, syra, jogurtu s cesnakom, bazalkou a orechmi, vynikajúco harmonizuje so cherry paradajkami. K predjedlu podávam malé chutné banketky a pohár dobre vychladeného suchého vína.