Cuketová omáčka k cestovinovému šalátu
Autor receptu: hammam
Môj drahý ľúbi cestovinový šalát so zeleninkou a kúskom mäska, ale vždy mu bol suchý a
majonézu, ani kyslú smotanu, či olivový olej do toho nechcel. Majonéza ťažká, smotana
príliš kyslá a olivový olej tam vraj ani necítil. Tak som špekulovala a vymyslela vlastnú
omáčku ... cuketovú. Cuketa má dosť neutrálnu chuť a celkom dobre zahustí.
3 porcie |
10 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Na oleji si vo väčšom hrnci (môže byť aj panvica, ale aby sa dala prikryť) osmahneme nakrájanú cibuľu, zakrátko pridáme pretlačený cesnak, čierne korenie, vegetu a na kolieska nakrájanú, očistenú cuketu. Podusíme.
- Po pár minútach (10 minút) prilejeme mlieko, necháme prevariť a odstavíme.
- Keď hrniec trochu vychladne všetko v ňom spolu vymixujeme ponorným mixérom (ak sme varili na panvici, prelejeme do vysokej nádoby a tak mixujeme).
A hotovo.
Ak chceme teplý cestovinový šalát, uvarené cestoviny vmiešame do teplej omáčky a pridáme obľúbené ingrediencie (u nás sú to sterilizovaná kukurica, čerstvé paradajky a paprika a orestované kuracie prsia na kocky), a ak chceme šalát studený necháme ho vychladnúť, prípadne zasterilizujeme a necháme na inokedy.