Croissanty (slané, alebo sladké)

Autor receptu: quester

Recept mám od priateľky,ktorý pochádza z Bulharska.K mojim oblúbeným receptom patrí už roky a osvedčil sa či na oslavách jubilea alebo svadbe,či na kare,skratka vhodný na každú príležitosť.Krojsandy sa môžu piecť na sladko s hustejším lekvárom,alebo na slano s cesnakom a sú velmi vhodné aj k vínku.

130ks
porcií
10 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku si dáme na chvíľku predohriať na radiator.Potom dáme do múky zohriate mlieko a doň vložíme rozdrvené kvasnice a posypeme cukrom.Necháme ich napučať.Po napučaní pridáme vajcia,soľ a dobre zmiesime.Ak sa vám zdá cesto príliš tuhé,treba pridať teplé mlieko.Cesto musí byť príjemné,vláčne.Ak sme ho zmiesili,tak kysnúť ho nenechávame.
  2. Hneď ho rozvaľkáme na doske.Na rozvaľkané cesto nastrúhame 1/3 palmarínu(133g) a nožom ho pekne naň natrieme ako maslo na chlieb a posolíme.Ak chceme robiť sladké,tak pocukríme kryšt.cukrom.Cesto preložíme ako na pagáčiky(zprava,zľava,zhora,zdola.) A tak to opakujeme ešte dva krát.Cesto nenechávame kysnúť medzi prekladaním.
  3. Až ho preložíme posledný krát,necháme ho vykysnúť cca 30 minút pod utierkou na teplom mieste.Potom ho rozvaľkáme,dáme naň roztlačený cesnek a nakrájame na kocky asi 3 krát 3 cm.Na každom štvorčeku dva protiľahlé konce zatlačíme dovnútra.Ponatierame ich vajcom a po prípade posolíme a posypeme sézamom.Poukladáme ich na vymastený plech ďalej od seba ,lebo radi tam ešte narastú a upečieme. AK chceme robiť krojsandy na sladko,nedávame tam toľko soli ale pridáme cukor a plniť ich môžeme hustejším lekvárom alebo orechovou plnkou.Prajem vám dobrú chuť a prežite príjemné chvíle na vianoce s vynikajúcimi krojsandami. S pozdravom.