Croissanty (slané, alebo sladké)
Autor receptu: quester
Recept mám od priateľky,ktorý pochádza z Bulharska.K mojim oblúbeným receptom patrí už roky a osvedčil sa či na oslavách jubilea alebo svadbe,či na kare,skratka vhodný na každú príležitosť.Krojsandy sa môžu piecť na sladko s hustejším lekvárom,alebo na slano s cesnakom a sú velmi vhodné aj k vínku.
130ks porcií |
10 minút príprava |
15-20 minút na 180 °C |
Postup
- Múku si dáme na chvíľku predohriať na radiator.Potom dáme do múky zohriate mlieko a doň vložíme rozdrvené kvasnice a posypeme cukrom.Necháme ich napučať.Po napučaní pridáme vajcia,soľ a dobre zmiesime.Ak sa vám zdá cesto príliš tuhé,treba pridať teplé mlieko.Cesto musí byť príjemné,vláčne.Ak sme ho zmiesili,tak kysnúť ho nenechávame.
- Hneď ho rozvaľkáme na doske.Na rozvaľkané cesto nastrúhame 1/3 palmarínu(133g) a nožom ho pekne naň natrieme ako maslo na chlieb a posolíme.Ak chceme robiť sladké,tak pocukríme kryšt.cukrom.Cesto preložíme ako na pagáčiky(zprava,zľava,zhora,zdola.)
A tak to opakujeme ešte dva krát.Cesto nenechávame kysnúť medzi prekladaním.
- Až ho preložíme posledný krát,necháme ho vykysnúť cca 30 minút pod utierkou na teplom mieste.Potom ho rozvaľkáme,dáme naň roztlačený cesnek a nakrájame na kocky asi 3 krát 3 cm.Na každom štvorčeku dva protiľahlé konce zatlačíme dovnútra.Ponatierame ich vajcom a po prípade posolíme a posypeme sézamom.Poukladáme ich na vymastený plech ďalej od seba ,lebo radi tam ešte narastú a upečieme.
AK chceme robiť krojsandy na sladko,nedávame tam toľko soli ale pridáme cukor a plniť ich môžeme hustejším lekvárom alebo orechovou plnkou.Prajem vám dobrú chuť a prežite príjemné chvíle na vianoce s vynikajúcimi krojsandami. S pozdravom.