Cozonac (fotorecept)

Autor receptu: nicopopa

Správne sa čita "KOZONAK." Ide to tradičný kolač ktorý sa robí v Rumunsku na sviatky. Je z kysnutého cesta, podobne ako vaša vianočka. U nás sa jedáva na Veľkú noc spolu s veľkonočnými vajíčkami. Papá sa však aj ku vínu (pije sa viac polosladké a sladké, nie suché) pri spoločných stretnutiach či už rodinných alebo susedských počas týchto sviatkov. Nesmie samozrejme chýbať ani na žiadnej svadbe kde ho pop podáva mladomanželom pri obrade.

5
porcií
180 minút
príprava
100 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako vždy si pripravíme všetky suroviny. Ak máme múku uskladnenú v chladnejšej špajzi, noc pred pečením si ju dáme do kuchyne aby mala izbovú teplotu.
  2. Do jednej misky si dáme polovica mlieka, tri celé vajcia a tri žĺtky, cukor a trochu soli kde ich spolu dobre vymiešame. Dala som sem hneď aj postrúhanú citronovú kôru, keďže som išla zo začiatku ako vždy podľa domáceho receptu. Nebol to však teraz celkom dobrý nápad. Ďalej sa dozviete prečo.
  3. Druhú polovicu mlieka si dáme do hrnca, necháme ju zovrieť a potom prisýpame postupne časť múky. Keď ju začneme dávať, oheň na sporáku vypneme. Sypeme toľko aby nám vznikla hustejšia (nie však veľmi hustá) hmota, pretože sa s ňou potom ťažko pracuje. Podľa receptu som mala ďalej ako vždy ručne zmiešať zmes vajec a mlieka z bodu 1. s touto vypracovanou hmotou. Ale je to dosť tažký proces a tak som si povedala, že si to skúsim zjednodušiť a tak som všetko dala do mixéra (nemám kuchynský robot) a chvíľku pomixovala kým sa to spojilo. Mala som šťastie a skoro všetko mi vyšlo dobre - hlavne mi nezostali mi žiadne hrčky. Ale na druhej strane , prišla som aj na to, že ak budem robiť s mixérom, musím dať citrónovú kôru až po mixovaní, lebo takto sa rozseká a nie ju v koláči cítiť tak, ako by to bolo treba. Predtým som miešala vždy pracne podľa receptu, ale nabudúce už robím iba s mixérom. Jednoduhšie, hm...
  4. Do velľkej misky dáme múku čo zostala, nasypeme sušené droždie a zmiešame. Do toho nalejeme zmixovanú zmes. Miesime dokedy sa absorbuje celá múka. Potom postupne pomaly pridávame olej, dokiaľ cesto nezačne robiť bublinky a odlepovať sa od ruky.
  5. Nakoniec si vypracujeme pekný bochníček cesta.
  6. Zakryjeme ho a dáme do rúry kde ho necháme pri malej teplote kysnúť maximálne hodinu. Medzičasom si pripravíme a vymastíme formičky na pečenie ako na fotke. V takých istých formičkách si pečiem aj chlebik.
  7. Takisto si môžeme v tomto čase pripraviť aj potreby na plnku. Nakrájame si na kocky rahat, hrozienka namočíme do rumu a pomelieme orechy.
  8. Bielka si vyšľaháme a keď máme krásnu penu vmiešame do nej zľahka kakao a práškový cukor podľa chuti.
  9. Na doske ktorú sme si potreli olejom, rozvaľkáme cesto, resp jeho časť. Počet závisí samozrejme od toho aké veľké kto použije formy. ( mne sa osvedčilo 5 formiček takej veľkosti ako sú na obrázku). Na cesto nanesieme plnku. Akú, to už závisí od chuti každého. Ja som tu robila tri. 1. Zmes z bielkov a kakaa, posypanú mletými orechmi; 2. Ak dávame rahat nepoužijeme bielkovú zmes, ale kladieme ho rovno na cesto; 3. Zmes z bielkov a kakaa, posypanú hrozienkami.
  10. Zrolujeme cesto a dáme ho do formičky. Prikryjeme ho utierkou a necháme zasa v rúre pri minimálnej teplote kysnúť. Pred pečením potrieme naše "cozonac" žĺtkom a môžeme ich aj jemne posypať kryštalovým cukrom. Pečieme na 180 stupňoch, dokedy majú peknú farbu. Aby sa vrch rýchlejšie neupiekol a nechytil hneď zlatú farbu,môžete ich prikryť aj papierom na pečenie (závisí od rúry).
  11. Po pečení maju by mali vyzerať asi takto.
  12. Tu je jeden rez s kakaom a mletými orechmi.
  13. A tu zasa cozonac s rahatom. Všetky boli ako pampúšiky mäkučké, voňavé a mali vynikajúcu chuť. "VIVA RUMUNSKO".
  14. "VIVA RUMUNSKO". A vraj máme iba cigáňov .... Majte sa dobre, Nicolet.