Citrónový makovec (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Recept som našla na interne už dávnejšie. Opísala som si ho. Akosi som naň pozabudla.Teraz prišiel na rad a som veľmi spokojná, že som sa preň rozhodla. Je to niečo nové v mojom receptári na pečenie.

45 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Vyšľahám si bielka s cukrom.
  2. Pridám žĺtka.
  3. Múku s práškom do pečiva,vanilkovým cukrom. Ja som použila špaldovú múku.
  4. Mak s citrónovou kôrou.
  5. Všetky ingrediencie pridávam do vyšľahaných bielok s cukrom so žĺtkami.
  6. Dobre premiešam a pridám 5 polievkových lyžíc vody.
  7. Celú masu vylejem na plech vystlatý fóliou na pečenie.
  8. Cesto rovnomerne roztriem stierkou.Cesto sa pečie Na 170 stupňov 25 minút. Musí chytiť peknú farbu.
  9. Upečené cesto nechám vychladiť,až potom stiahnem z neho fóliu.Prerežem v strede cesta. Získam po dĺžke cesta, dva kusy.
  10. Kým sa pieklo cesto uvarila som si puding zo zlatého klasu, mlieka a cukru.
  11. Uvarený zlatý klas som zakryla potr.fóliou a nechala vychladnúť. Neutvorí sa vám na povrchu pudingová koža.
  12. Medzi tým som našľahala maslo a postupne som pridávala po lyžiciach vychladený zlatý klas.
  13. Nakoniec som pridala citrónovu šťavu z jedného citróna.
  14. Plnku našľahanú do peny som naniesla na jednu časť koláča-makovca a druhým plnku prikryla. Takto som koláč nechala schladiť.
  15. Nakoniec som si z preosiateho cukru,citrónovej šťavy a horúcej vody, urobila citrónovú polevu a ňou som koláč poliala.
  16. Ako ozdobu som si nachystala stružlinky z citróna a pomaranča.Tie som nechala máčať v studenej vode a pred použitím som ich vyžmýkala a posypala nimi ešte mäkkú polevu.
  17. Koláčik je chutný a aj občerstvujúci.Tá citrónová šťava ho robí veľmi príjemným.
  18. Z okrajkov som urobila pár makovcových guličiek namočených v čokoláde. Do prostriedku som zapichla kondezované marhule, aby bolo guličku za čo chytiť, aby si ponúkajúci nezašpinil ruku.
  19. A tu ešte pridávam, chutný a celkom vydarený koláčik.