Citrónový makovec (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Recept som našla na interne už dávnejšie. Opísala som si ho. Akosi som naň pozabudla.Teraz prišiel na rad a som veľmi spokojná, že som sa preň rozhodla. Je to niečo nové v mojom receptári na pečenie.
45 minút príprava |
25 minút na 170 °C |
Postup
- Vyšľahám si bielka s cukrom.
- Pridám žĺtka.
- Múku s práškom do pečiva,vanilkovým cukrom. Ja som použila špaldovú múku.
- Mak s citrónovou kôrou.
- Všetky ingrediencie pridávam do vyšľahaných bielok s cukrom so žĺtkami.
- Dobre premiešam a pridám 5 polievkových lyžíc vody.
- Celú masu vylejem na plech vystlatý fóliou na pečenie.
- Cesto rovnomerne roztriem stierkou.Cesto sa pečie Na 170 stupňov 25 minút. Musí chytiť peknú farbu.
- Upečené cesto nechám vychladiť,až potom stiahnem z neho fóliu.Prerežem v strede cesta. Získam po dĺžke cesta, dva kusy.
- Kým sa pieklo cesto uvarila som si puding zo zlatého klasu, mlieka a cukru.
- Uvarený zlatý klas som zakryla potr.fóliou a nechala vychladnúť. Neutvorí sa vám na povrchu pudingová koža.
- Medzi tým som našľahala maslo a postupne som pridávala po lyžiciach vychladený zlatý klas.
- Nakoniec som pridala citrónovu šťavu z jedného citróna.
- Plnku našľahanú do peny som naniesla na jednu časť koláča-makovca a druhým plnku prikryla.
Takto som koláč nechala schladiť.
- Nakoniec som si z preosiateho cukru,citrónovej šťavy a horúcej vody, urobila citrónovú polevu a ňou som koláč poliala.
- Ako ozdobu som si nachystala stružlinky z citróna a pomaranča.Tie som nechala máčať v studenej vode a pred použitím som ich vyžmýkala a posypala nimi ešte mäkkú polevu.
- Koláčik je chutný a aj občerstvujúci.Tá citrónová šťava ho robí veľmi príjemným.
- Z okrajkov som urobila pár makovcových guličiek namočených v čokoláde. Do prostriedku som zapichla kondezované marhule, aby bolo guličku za čo chytiť, aby si ponúkajúci nezašpinil ruku.
- A tu ešte pridávam, chutný a celkom vydarený koláčik.