Citrónový koláč s limoncellom (fotorecept)
Autor receptu: paploska
Tento taliansky koláč je poslednou bodkou za tohoročnými dovolenkovými potulkami. V
Taliansku patrí k obľúbeným letným dezertom a určite vás osvieži. Ochutnajte :-).
12 porcií |
40 minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si maslové cesto: Múku, práškový cukor, 3 žĺtka, štipku soli, kôru z jedného citróna a 1/3 bio prášku na pečenie miesime kým nedostaneme hladké cesto.
- Vypracované cesto necháme 10 minút odpočívať v chladničke. Bude sa lepšie spracovávať.
- Opatrne vyvaľkáme a dáme do vymastenej a vysypanej okrúhlej formy. Cesto popicháme vidličkou a dáme piecť na 10 minút na 180 st.
- 4 žĺtka vyšľaháme s cukrom. Mlieko zohrejeme s vanilkovým luskom. Lusk vydlabeme a zvyšok vyhodíme. Pripravíme si vodný kúpeľ.
- Vyšľahané žĺtka dáme do vodného kúpeľa a pomaly prilievame horúce mlieko. Do Limoncella pridáme solamyl a citrónový šťavu, vymiešame a pridáme k žĺtkom. Šľaháme, kým nám nevznikne hustá plnka.
- Plnku necháme trocha vychladiť a ešte teplú ju vylejeme na upečený korpus.
- Na panvicu dáme 0,5 dc vody a asi 2 lyžice trstinového cukru. Pridáme na tenko pokrájané citróny mierne skaramelizujeme. Pozor, aby nezhorkli. Citróny pridáme na koláč, ktorý pred podávaním pokvapkáme javorovým sirupom.
- Dobrú chuť :-)