Cigániky-presne ako od babičky (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Prastarý recept od naších prababičiek,známi ako lokše,gruľovniky a u nás to boli cigániky.Väčšinou sa u nás robili na sladko na večeru.Na spiši ich veľa poznajú ako špišské gruľovníky.Ja ich najčastejšie robím vtedy,ak sa mi zvyšia varené dusené zemiaky.Veľa ludí na tieto gruľovníky pozabudlo a mladý už ani nevedia čo je to za jedlo,tak dúfam,že pripomeniem a že si niekto aj tento recept osvojí. Tieto gruľovníky sa piekli na platni-bľache na sporáku.
15-20 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Ako som už hore písala ja používam zemiaky čo sa mi zvýšia od obeda. Mám rada, keď sa v ceste objaví hrudka zemiaka, takže ich iba rukou popučím a zmiesim s vajcom troškou soli a múkou.
- Cesto potom na pomúčenej doske prehnetiem na hladko.
- rozkrajám ostrožkou na kocky, alebo môže aj na rôzné tvary.
- Platňu na piecke si očistím ,nahrejem kým si zarobím cesto a veselo na platni pečiem.
- Pootáčam na druhú stranu a dopečiem.
- Opečené potriem spraženým maslom a jemne pocukrujem pr. cukrom.
- Druhá varianta pečenia je taká istá, len si z cesta urobím šúľok, nakrájam a vyvaľkám do kruhu.
- pečiem na suchej panvici z oboch strán.
- Po upečení potriem maslom,
- pocukrujem,
- a dobrú chuť.