Veterníky
Chrumkavé veterníčky s orechovým praliné
Autor receptu: redakcia
20 ks porcií |
60 minút príprava |
25-30 minút na 180 °C |
Postup- Na odpaľované cesto dáme do hrnca variť vodu,
pridáme maslo, štipku soli a privedieme
do varu. Keď je maslo rozpustené, prisypeme naraz všetku múku. Vareškou
miešame na miernom ohni asi 4 minúty.
Cesto musí byť lesklé a spojené do tvaru knedle.
- Cesto prenesieme do misy šľahača
a po jednom zapracúvame vajcia. Hotové cesto naplníme do cukrárskeho
vrecka s ozdobnou špičkou a na plech
vystlaný papierom na pečenie striekame
malé veterníčky. Nechávame dostatočný
odstup, pretože počas pečenia narastú.
Rúru vyhrejeme na 250 °C, vložíme do
nej plech s veterníčkami a potom hneď
teplotu znížime na 180 °C. Pečieme asi
25–30 minút dozlatista. Necháme vychladnúť na mriežke a potom veterníčky prekrojíme zúbkovaným nožom.
- Na praliné nasypeme do panvice kryštálový cukor a lieskové orechy, miešame, aby skaramelizovaný cukor obalil orechy.
Presypeme ich na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Potom ich nasekáme na kusy
a vo výkonnom mixéri rozmixujeme na
konzistenciu chrumkavej pasty. Trvá to
aj 10–15 minút.
- Studenú smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme orechovú pastu a vyšľaháme dotuha. Hotovú plnku
prenesieme do cukrárskeho vrecka
s ozdobnou špičkou a nanesieme na
spodnú časť veterníčkov, priklopíme
vrchnou časťou a podávame.
|