Choucroute (šukrút)

Autor receptu: tiginko

Vo Francúzsku často podávaná alsaská špecialita mi prišla vhod, potrebovala som minúť klobásky a navariť niečo v jednom hrnci, čo sa dá preniesť na záhradu. Sýta, voňavá dobrota, nevhodná pre vegetariánov ...

6
porcií
30 minút
príprava
170 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Z kapusty vytlačíme prebytočnú tekutinu. Na masti opražíme na väčšie kocky pokrájanú anglickú slaninu, cibuľu a cesnak. Zalejeme dobrým suchým vínom, použila som rizling. Pridáme kapustu a zamiešame. Kotlety jemne posolíme a okoreníme. Do vhodnej väčšej nádoby na zapekanie (v mojom prípade namočený rímsky hrniec) rozložíme polovicu kapusty, položíme koleno a kotlety a zakryjeme zvyškom kapusty.
  2. Nádobu uzavrieme a dáme piecť na 1hod a 50 min na 180 st. Medzitým si očistené celé zemiaky v miske posolíme a okoreníme sušeným tymiánom, pokvapkáme trochou oleja a necháme marinovať. Občas premiešame.
  3. Potom nádobu opatrne otvoríme, vyberieme na chvíľu všetko mäso, kapustu premiešame a ak je v nej málo tekutiny, polejeme ju trochou horúceho vývaru, ja som dala asi 200ml. Vložíme do nej koreniny,vrátane polámaných bobkových listov, buď zabalené v gáze, ale použijeme ako ja, nerezové "srdiečko" na koreniny. V pôvodnom recepte sa tieto koreniny pridávajú hneď od začiatku, ale vzala som si k srdcu slová @ethanel , že zbytočne vône vyprchajú počas dlhého pečenia a dala som ich teda až teraz. A naozaj pekne prevoňali celé jedlo. Na kapustu naukladáme kožou hore koleno, kotlety, párky a klobásu. Na vrch ešte položíme zemiaky a znovu uzatvoríme. Pečieme ďalej na 200 st 45min, potom odkryjeme, klobásky poprekrajujeme na polovice, aby z nich vytiekla šťava do kapusty a 15 min dopečieme odkryté. Necháme odpočívať vo vypnutej rúre pol hodinu a až potom servírujeme.
  4. Pred servírovaním som naberačkou zvrchu odobrala trocha červenej mastnej vrstvy. Na odľahčenie ;-) Kapustu vyberieme na väčšiu servírovaciu misu alebo tanier, na kapustu poukladáme všetky mäsové dobroty a upečené zemiačky. Môžeme k tomu podávať chlieb a dijonskú horčicu. Vraj je to najlepšie na druhý deň, ale to sa nám nepodarilo zatiaľ overiť :-)