Chodské koláče podľa Hanče Sladké z Draženova
Autor receptu: medovnicek
Neviem síce kto je Hanča Sladká z Draženova, ale aj tak som jej veľmi povďačná za recept, o ktorý sa podelila s časopisom Apetit. Na Chodské koláče som si ponachádzala veľa receptov a chcem ich postupne vyskúšať, aby som si našla práve ten naj.
Postup- Hneď na začiatku musím povedať, že ja som si množstvo surovín upravila len na dva koláče, ktoré som piekla na plechu na pizzu o priemere 30 cm.
Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nasypeme trocha cukru, rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Keď je kvások vykysnutý, pridáme rozšľahané vajce, žĺtky ostatné ingrediencie, ktoré patria do cesta
- Veľmi dôkladne vypracujeme hladké, jemné, stredne tuhé cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme v teple cca 1 hodinu kysnúť, cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
- Po hodine ho znovu prepracujeme, aby sa dovnútra dostal vzduch a necháme ešte chvíľu kysnúť.
- Potom cesto rozdelíme na 10 - 12 dielov - 1 koláč váži cca 200 g a valčekom alebo prstami vytvoríme koláče, ktoré necháme 15 minút kysnúť.
- Okraje koláčov potrieme vajíčkom.
- Medzitým si pripravíme náplne.
Do tvarohu sa pridá šľahačková smotana, um, citrón, maslo, solamyl a všetko sa dôkladne vymieša. Nakoniec opatrne treba zapracovať sneh z troch bielkov.
Doporučujem dať tvaroh do nejakého pláteného obrúska a dobre z neho vyžmýkať vodu, aspoň mne sa tento spôsob osvedčil.
- Mak zomelieme, premiešame s cukrom a sparíme horúcou vodou. Vodu prilievame postupne, aby sme nemali mak príliš riedky. Vmiešame vajíčko a prez sitko prepasírujeme perníčky, ktoré sme deň vopred namočili do vody a slúžia na zahustenie.
Keďže som nemala tie perníčky po ruke, tak som plnku urobila klasickým spôsobom - mak som premiešala s cukrom a sparila horúcou vodou. Pridala som aj trocha malinového džemu, aby sa mi plnka dobre vytláčala zo zdobičky.
- Lekvár zriedime trochou teplej vody, pridáme, citrónovú šťavu, um a solamyl.
- Pri Chodských koláčoch existujú dva základné spôsoby zdobenia - merhovania. Ten prvý - každý koláč sa potrie celý tvarohom a na naň prídu ďalšie plnky, hrozienka a mandle. Druhou možnosťou je zdobenie (merhování) do prúžkov, takým koláčom sa hovorí panské. Koláč sa nepotiera tvarohom, ale strieda sa prúžok tvarohu, maku a lekváru.
Ja som použila prvý spôsob. Koláč som potrela tvarohom
- A zdobila som makovou a lekvárovou plnkou a hrozienkami. Nemala som sparené mandle, tie som tam teraz preto ani nedávala.
- A tu je druhý nazdobený
- Piecť ich treba pozvoľna, v rúre pred hriatej na 180 C, pokiaľ okraje nezrúžovejú.
- A druhý upečený koláč
- A čo dodať na záver. Recept ma nesklamal, s cestom sa dobre pracovalo a aj chuťovo mi vyhovovalo. Pri zdobení plniek používam plastové zdobičky, alebo jednorázové sáčky.
|