Chodské koláče podľa Hanče Sladké z Draženova

Autor receptu: medovnicek

Neviem síce kto je Hanča Sladká z Draženova, ale aj tak som jej veľmi povďačná za recept, o ktorý sa podelila s časopisom Apetit. Na Chodské koláče som si ponachádzala veľa receptov a chcem ich postupne vyskúšať, aby som si našla práve ten naj.

Suroviny

Postup

  1. Hneď na začiatku musím povedať, že ja som si množstvo surovín upravila len na dva koláče, ktoré som piekla na plechu na pizzu o priemere 30 cm. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nasypeme trocha cukru, rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Keď je kvások vykysnutý, pridáme rozšľahané vajce, žĺtky ostatné ingrediencie, ktoré patria do cesta
  2. Veľmi dôkladne vypracujeme hladké, jemné, stredne tuhé cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme v teple cca 1 hodinu kysnúť, cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
  3. Po hodine ho znovu prepracujeme, aby sa dovnútra dostal vzduch a necháme ešte chvíľu kysnúť.
  4. Potom cesto rozdelíme na 10 - 12 dielov - 1 koláč váži cca 200 g a valčekom alebo prstami vytvoríme koláče, ktoré necháme 15 minút kysnúť.
  5. Okraje koláčov potrieme vajíčkom.
  6. Medzitým si pripravíme náplne. Do tvarohu sa pridá šľahačková smotana, um, citrón, maslo, solamyl a všetko sa dôkladne vymieša. Nakoniec opatrne treba zapracovať sneh z troch bielkov. Doporučujem dať tvaroh do nejakého pláteného obrúska a dobre z neho vyžmýkať vodu, aspoň mne sa tento spôsob osvedčil.
  7. Mak zomelieme, premiešame s cukrom a sparíme horúcou vodou. Vodu prilievame postupne, aby sme nemali mak príliš riedky. Vmiešame vajíčko a prez sitko prepasírujeme perníčky, ktoré sme deň vopred namočili do vody a slúžia na zahustenie. Keďže som nemala tie perníčky po ruke, tak som plnku urobila klasickým spôsobom - mak som premiešala s cukrom a sparila horúcou vodou. Pridala som aj trocha malinového džemu, aby sa mi plnka dobre vytláčala zo zdobičky.
  8. Lekvár zriedime trochou teplej vody, pridáme, citrónovú šťavu, um a solamyl.
  9. Pri Chodských koláčoch existujú dva základné spôsoby zdobenia - merhovania. Ten prvý - každý koláč sa potrie celý tvarohom a na naň prídu ďalšie plnky, hrozienka a mandle. Druhou možnosťou je zdobenie (merhování) do prúžkov, takým koláčom sa hovorí panské. Koláč sa nepotiera tvarohom, ale strieda sa prúžok tvarohu, maku a lekváru. Ja som použila prvý spôsob. Koláč som potrela tvarohom
  10. A zdobila som makovou a lekvárovou plnkou a hrozienkami. Nemala som sparené mandle, tie som tam teraz preto ani nedávala.
  11. A tu je druhý nazdobený
  12. Piecť ich treba pozvoľna, v rúre pred hriatej na 180 C, pokiaľ okraje nezrúžovejú.
  13. A druhý upečený koláč
  14. A čo dodať na záver. Recept ma nesklamal, s cestom sa dobre pracovalo a aj chuťovo mi vyhovovalo. Pri zdobení plniek používam plastové zdobičky, alebo jednorázové sáčky.