Chlieb a langoše z jedného cesta (fotorecept)

Autor receptu: tassiedevil

Možno recepty na chlieb vám už určite lezú von krkom ako sa vraví...:) ešte sa chcem s vami podeliť o tento recept, ako kedysi dávno v domácnostiach pekávali chlebík a zároveň z toho istého cesta sa robievali lángoše. /tie pravé.../

Postup

  1. Ako veľakrát čítam, mnohí spomínate že je tažko napodobniť chuť tých madarských langošov...skúšate rôzne kombinácie surovín, pracovných postupov a stále to nie je ono. Nie to je dôležité, čo sa do cesta dáva, ale ako sa s cestom zaobchádza....Ja som piekol chlebík z hore uvedených surovín a z toho istého cesta som upiekol lángoše. Boli krásne nadýchané, ľahučké a tá vôňa a chuť...tu vám neviem opísať..tí, čo si pamätáte na staré časy ako kedysi lángoše chutili, tak poznáte tú chuť ale žiaľ dnes už to nie je to čo to bolo kedysi...mal som tú možnosť to ochutnať naposledy ked som bol v Budapešti. Pokiaľ mi neveríte, skúste urobiť podľa nasledujúceho postupu:
  2. Večer pred pečením: kus cesta,/ ktoré si stále odložím z predchádzajúceho pečenia, a držím ho zahrabané v krabici s múkou/rozdrobíme, /niekedy je už úplne takmer vyschnuté/ a zalejeme vlažnou vodou a necháme 4-5 hodín rozmočiť, potom pridáme 4-5 lyžíc múky, pridáme droždie /ja som dal 1 káv.lyžičku sušeného, lebo tu je tažko zohnať čerstvé/a dobre zamiešame , dostaneme takú riedku kašičku. Zakryjeme fóliou a necháme do rána v teple kysnúť.
  3. Ráno pridám preosiatu múku, nastrúhaný surový zemiak/tak ako na halušky/ a zbytok vody zamiešam a nechám asi pol hodiny zakryté utierkou postáť...potom pridám soľ a miesim strojom asi 8 mim. Dostaneme polotuhé cesto, ktoré sa nesmie lepiť na steny misy. Udať presné množstvo vody je veľmi tažké, nakoľko každá múka je iná, niektorá potrebuje viac a niektorá menej vody. Na to musíte prísť sami.. praxou na to prídete:) Vymiesené cesto necháme asi hodinu na teplom mieste nakysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, krátko premiesime a tvarujeme do bochníka.. ja nechám bochník kysnúť asi 50 min. na teplom mieste v drevenej mise vyloženej ľanovým plátnom. Môžete použiť aj dobre pomúčenú utierku...
  4. Vykysnuté cesto vyklopím na sádzaciu lopatu, ktorú posypem semolínou alebo hrubou múkou,/bochník sa nám ľahšie skľzne z lopaty, pri sádzaní/ vrch bochníka narežem do kríža a vložím do vopred predhriatej rúry na 220 stupňov. Pečieme pri tejto teplote 25-30mim, potom znížime na 170 a pečieme dalších 30 až 45 minút, podľa veľkosti bochníka. Pečiem na kameni a rúru tesne pred pečením zaparím.
  5. žiletka na zarezávanie...jednoducho pretiahneme špajdlu cez žiletku.
  6. upečený chlebík
  7. po prvom vykysnutí som odobral z cesta, asi 80 g kusy, ručne vytiahol na tenko, /nevaľkať/ na dvoch miestach v strede zarezal, /pokiaľ nezarežeme, pri pečení sa nám vytvára kupola a cesto sa po ňou dobre neprepečie, určite poznáte./
  8. Necháme trochu podkysnúť 5-10 min a pečieme na stredne horúcom oleji do červena, asi 20 sec. jednu stranu...dôležitá je teplota oleja...
  9. upečené
  10. pekne nadýchané
  11. narezaný chlebík
  12. a posledná fotka.... Dobrú chuť.....