Chilli omáčka - Sriracha
Autor receptu: kimlo
Milovníci ázijskej kuchyne, a tí čo navštevujú reštaurácie a bistrá tohoto typu, túto omáčku dôverne poznajú, ponúkajú ju takmer ku každému jedlu, a dá sa kúpiť aj v špecializovaných obchodoch. Originál vietnamská má v logu na fľaši kohúta. Jej thajská príbuzná tam má hus. Ja ponúkam recept ako si ju pripraviť doma.
45 minút príprava |
15 minút na 100 °C |
Postup
- Originál Sriracha sa robí z papričiek Jalapeňo. Keďže z mojej tohtoročnej úrody som už všetky jalapeňa minul na ostatné veci, použil som Fresno, ktoré sú chuťovo, vzhľadom, a dužinou veľmi podobné. Nevhodné sú papričky určené na sušenie, ktoré majú tenkostennú dužinu, a už vôbec nie guľaté feferóny.
Papričky pozdĺžne rozrežeme a očistíme od semienok.
- Pomelieme na mlynčeku na mäso...
- ...pridáme cukor...prelisovaný cesnak...
- ...soľ...
- ...dobre premiešame, a dáme do pohára...
- Ja som použil 0,7 l pohár so závitovým viečkom. Uztvoríme, a uložíme pri izbovej teplote na 7 dní. Týmto za začne proces fermentácie, ktorý v konečnej fázi dodá omáčke typickú príchuť. Každý deň premiešame. Už po pár dňoch sa začnú robiť bublinky, čo je dôkaz že fermentácia prebieha. Na obrázku je zmes na začiatku fermentácie...
- ...a tu je vidieť už vykvasenú zmes po 7 dňoch...
- Na 7. deň zmes vysypeme na panvicu alebo do menšieho hrnca, pridáme ocot, uvedieme do varu, a na miernom ohni varíme asi 5 minút.
- Zmes necháme vychladnúť a rozmixujeme ponorným mixérom na hladšiu kašu.
- ...prepasírujeme cez sitko...
- ..a vznikne nám hladká omáčka ktorú ešte dochutíme podľa chuti octom, cukrom, alebo soľou...
- Zmes naložíme do malých pohárov, uzatvoríme a zasterlilizujeme (asi 5-10min pri 100st.) Otvorené v chlade vydrží aj 6 mesiacov.