Cheesecake

Cheesecake so slaným karamelom

Autor receptu: redakcia

Jednoduchý, rýchly, nadýchaný cheesecake s úžasným slaným karamelom.

8
porcií
30 (+ chladenie) minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Postup

  1. Rúru vyhrejeme na 170 °C. Sušienky rozmixujeme v mixéri najemno. Primiešame zmäknuté maslo.
  2. Do tortovej formy s priemerom 24 cm dáme papier na pečenie a na dno a trochu po bokoch roztlačíme lyžicou sušienkovú zmes.
  3. Pripravíme plnku. Zľahka premiešame tvaroh, mascarpone, cukor, vanilkovú pastu, vajíčka a citrónovú kôru. Miešame len chvíľu na najnižších otáčkach, kým sa suroviny nespoja.
  4. Plnku nanesieme na sušienkový korpus a vo vyhriatej rúre pečieme asi 50 minút.
  5. Medzitým pripravíme karamel. Do 100 ml vody dáme cukor, pomaly zahrievame a nemiešame, asi 10 minút trvá, kým začne cukor karamelizovať. V momente, keď cukor stmavne dozlatista, môžeme pridať 100 g zmäknutého masla izbovej teploty a premiešame. Nezľaknite sa, bude to celé veľmi bublať, tak to má byť, stále miešame, za stáleho miešania pridáme aj smotanu, poriadne miešame ešte chvíľu a stiahneme z ohňa, chvíľu premiešame, osolíme a v miske necháme vychladnúť.
  6. Upečený cheesecake necháme pár hodín stuhnúť v chladničke, nakoniec dozdobíme studeným slaným karamelom, mandľovými lupienkami a bobuľovým ovocím.