Cheesecake
Cheesecake so slaným karamelom
Autor receptu: redakcia
Jednoduchý, rýchly, nadýchaný cheesecake s úžasným slaným karamelom.
8 porcií |
30 (+ chladenie) minút príprava |
50 minút na 170 °C |
Postup
- Rúru vyhrejeme na 170 °C. Sušienky rozmixujeme v mixéri najemno. Primiešame zmäknuté maslo.
- Do tortovej formy s priemerom 24 cm dáme papier na pečenie a na dno a trochu po bokoch roztlačíme lyžicou sušienkovú zmes.
- Pripravíme plnku. Zľahka premiešame tvaroh, mascarpone, cukor, vanilkovú pastu, vajíčka a citrónovú kôru. Miešame len chvíľu na najnižších otáčkach, kým sa suroviny nespoja.
- Plnku nanesieme na sušienkový korpus a vo vyhriatej rúre pečieme asi 50 minút.
- Medzitým pripravíme karamel. Do
100 ml vody dáme cukor, pomaly zahrievame a nemiešame, asi 10 minút trvá, kým začne cukor karamelizovať. V momente, keď cukor stmavne dozlatista, môžeme pridať 100 g zmäknutého masla izbovej teploty a premiešame. Nezľaknite sa, bude to celé veľmi bublať, tak to má byť, stále miešame, za stáleho miešania pridáme aj smotanu, poriadne miešame ešte chvíľu a stiahneme z ohňa, chvíľu premiešame, osolíme a v miske necháme vychladnúť.
- Upečený cheesecake necháme pár hodín stuhnúť v chladničke, nakoniec dozdobíme studeným slaným karamelom, mandľovými lupienkami a bobuľovým ovocím.