Cevizli Kuru Kayısı Tatlısı (fotorecept)
Autor receptu: nazarboncuk
Záver islamského pôstneho mesiaca ramadán sa blíži a zajtra sa začína trojdňový sviatok "Bayram", veľmi dôležitý, podobne ako u nás Vianoce. Stretávajú sa celé rodiny, obdarúvajú sa deti, hodujú a tešia sa spolu. Moja polovička ho trávi po dlhom čase doma, v Turecku a ja, aby som sa upokojila a urobila si vlastný bayram tu na Slovensku, nachystala som si výborné sušené marhule plnené orieškami v cukrovom sirupe. No skoro ako na Vianoce :D
4 porcie |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Marhule (vyberajte čo najlepšie suroviny) namočíme do vody na 15 minút. Scedíme a jemne vyžmýkame prebytočnú vodu.
- V malej miske zmiešame nahrubo naskeané vlašské orechy so škoricou a vanilkovým cukrom.
- Do každej marhule urobíme otvor, tak aby sme ju mohli naplniť. Môžeme si pomôcť nožom, mne to išlo aj bez neho.
- Naplníme orieškami.
- Takto pripravíme všetky a odložíme bokom.
- V hrnci zohrejeme vodu s cukrom a kvapkou citónovej šťavy. Necháme prejsť varom a rozpustiť cukor. Potom vložíme marhule. Znížime plameň a varíme asi 20 - 30 minút. Nesmú príliš bublať, ako keby ste varili džem.
- Hotové opatrne vyberieme, prelejeme zvyšným sirupom a necháme vychladnúť.
- Podávame vychladené s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou. Dobrú chuť! :)