Cevizli Kuru Kayısı Tatlısı (fotorecept)

Autor receptu: nazarboncuk

Záver islamského pôstneho mesiaca ramadán sa blíži a zajtra sa začína trojdňový sviatok "Bayram", veľmi dôležitý, podobne ako u nás Vianoce. Stretávajú sa celé rodiny, obdarúvajú sa deti, hodujú a tešia sa spolu. Moja polovička ho trávi po dlhom čase doma, v Turecku a ja, aby som sa upokojila a urobila si vlastný bayram tu na Slovensku, nachystala som si výborné sušené marhule plnené orieškami v cukrovom sirupe. No skoro ako na Vianoce :D

4
porcie
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Marhule (vyberajte čo najlepšie suroviny) namočíme do vody na 15 minút. Scedíme a jemne vyžmýkame prebytočnú vodu.
  2. V malej miske zmiešame nahrubo naskeané vlašské orechy so škoricou a vanilkovým cukrom.
  3. Do každej marhule urobíme otvor, tak aby sme ju mohli naplniť. Môžeme si pomôcť nožom, mne to išlo aj bez neho.
  4. Naplníme orieškami.
  5. Takto pripravíme všetky a odložíme bokom.
  6. V hrnci zohrejeme vodu s cukrom a kvapkou citónovej šťavy. Necháme prejsť varom a rozpustiť cukor. Potom vložíme marhule. Znížime plameň a varíme asi 20 - 30 minút. Nesmú príliš bublať, ako keby ste varili džem.
  7. Hotové opatrne vyberieme, prelejeme zvyšným sirupom a necháme vychladnúť.
  8. Podávame vychladené s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou. Dobrú chuť! :)