Cestoviny
Cestoviny s omáčkou z kuriatok (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Tento recept mám ešte z januára 2018, kedy som v arizonskej Peorii kúpil nie celý „funt“ čerstvých húb
kuriatok za vyše 40 €.* Zbrzdilo ma niekoľko nepríjemných udalostí a tak ho zverejňujem až teraz.
Huby, zvlášť čerstvé, sú u nás vítané už, čo pamätám, od začiatku 50. rokov. Nás vnúčence, alias
„smarkatých kotňakov“, k nim s láskou navigovala naša úžasná babička lady Ann. Ako ich hľadať v
prírode okolo rodných Košíc, tak aj použiť v kuchyni. Ak ich spojíte s čerstvými bylinkami, neoľutujete!
4-6 porcie |
15 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Ako správny „gazdiniak“, všetko pekne po ruke!
- Priamo do rajnice som na veľkých „slzičkách“ postrúhal očistenú šalotku, zalial ju rastlinným olejom, pridal „orech“ masla, nakrájané huby a občasným premiešaním 5-6 minút podusil.
- Nasledoval pretlačený cesnak a po „prevoňaní“...
- ...„decinka“ polosuchého bieleho vína (Vy si, prosím, zvoľte druh podľa vlastných chutí).
- Než sa víno odparilo, vyvaril som balenie talianskych „anjelských vlasov“, ale Vy opäť použite cestoviny podľa zaužívaných rodinných zvykov. Mimochodom vynikajúce domáce cestoviny pripravuje aj naša @Izabella929, alias Izka.
- Keď restované huby „kurátenka“ chytili ten správny „šmrnc“, zalial som ich asi ¾ krabičky šľahačkovej smotany (podľa košických pamätníkov 1. spoločnej československej republiky „šlahetky“) a do v mikrovlnke (25-30 sekúnd) ohriateho zvyšku som „rozšprudľoval“ zarovnanú PL kukuričného škrobu a spojil ho do spoločného „diela“.
- Ešte do „prebublávajúceho“ tekutého základu som vložil scedené cestoviny a premiešal.
- Servíroval som bohato posypané pokrájanými čerstvými petržlenovými a zelerovými lístočkami. P. S.: pre moju Lásku „prišahanu“ som musel pridať aj „hrebeň“ opraženej údenej slaniny, podľa jej vyše 70-ročného „motta“: každé jedlo, okolo ktorého prasa iba prebehne, je to najsamlepšejšie a najsamchutnejšie.
- Vineta fľaše francúzskeho polosuchého vína ročník 2016. Na zdravie a dobrú chuť!