Cestoviny quattro (duo) formaggi z dvoch druhov syra
Autor receptu: ajuschka
občas mávam také chvíľky, kedy úplne streštene nakupujem potraviny na niečo čo nevarievam často. hrozne sa z toho vytešujem, prídem domov, suroviny rozložím po linke a pustím sa do príprav. Kým sa 3x otočím, priateľ mi zje polovicu vecí a ja improvizujem :)
3-4 porcie |
10 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- všetky tvrdé syry si nastrúhame nahrubo. Mne po nálete drahého ostalo len 150g eidamu a polovička syra s bielou plesňou....
... takže som vytiahla z chladničky ďalší (rezervný) eidam. dokopy som mala niečo vyše 200 gramov.
cesnak si spučíme hranou noža
- do hrnca si dáme roztopiť maslo, ale tak aby nebolo príliš horúce, len tekuté, a do toho potom prisypeme postrúhaný syr a podlejeme troškou mlieka. Metličkou miešame až do rozpustenia syra, občas treba mlieko priliať lebo syr je hrozne hustý
- Keď je syr rozpustený, za stáleho miešania prilejeme šľahačkovú smotanu, vhodíme cesnak a zvaríme. Treba stále miešať, lebo syr je zákerák.
Keď použijeme celú smotanu, doriedime ešte mliekom do požadovanej omáčkovitej hustoty, prisypeme strúhaný muškátový orech, asi tak pol čajovej lyžičky, a víno. ja som dala asi poldeci moldavského muškátu, a veruže to bola dobrá voľba.
Ešte necháme krátko prejsť varom aby sa vyvaril alkohol, ochutnáme a podľa potreby dosolíme.
Podávame so špagetami.
- PS: keďže mám doma mäsotariána, bolo ho treba nejako upokojiť a tak som si na panvici opiekla niekoľko plátkov šunky ktoré som potom nakrájala na štvorčeky a na záver primiešala do omáčky. Šunku sa neoplatí krájať surovú, lebo sa na panvici aj tak sprosto polepí a akurát čo vytáča kuchárku :)
Bohužiaľ som nestihla fotiť, lebo som sa na to hrozným spôsobom vrhla :)