Cestoviny quattro (duo) formaggi z dvoch druhov syra

Autor receptu: ajuschka

občas mávam také chvíľky, kedy úplne streštene nakupujem potraviny na niečo čo nevarievam často. hrozne sa z toho vytešujem, prídem domov, suroviny rozložím po linke a pustím sa do príprav. Kým sa 3x otočím, priateľ mi zje polovicu vecí a ja improvizujem :)

3-4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. všetky tvrdé syry si nastrúhame nahrubo. Mne po nálete drahého ostalo len 150g eidamu a polovička syra s bielou plesňou.... ... takže som vytiahla z chladničky ďalší (rezervný) eidam. dokopy som mala niečo vyše 200 gramov. cesnak si spučíme hranou noža
  2. do hrnca si dáme roztopiť maslo, ale tak aby nebolo príliš horúce, len tekuté, a do toho potom prisypeme postrúhaný syr a podlejeme troškou mlieka. Metličkou miešame až do rozpustenia syra, občas treba mlieko priliať lebo syr je hrozne hustý
  3. Keď je syr rozpustený, za stáleho miešania prilejeme šľahačkovú smotanu, vhodíme cesnak a zvaríme. Treba stále miešať, lebo syr je zákerák. Keď použijeme celú smotanu, doriedime ešte mliekom do požadovanej omáčkovitej hustoty, prisypeme strúhaný muškátový orech, asi tak pol čajovej lyžičky, a víno. ja som dala asi poldeci moldavského muškátu, a veruže to bola dobrá voľba. Ešte necháme krátko prejsť varom aby sa vyvaril alkohol, ochutnáme a podľa potreby dosolíme. Podávame so špagetami.
  4. PS: keďže mám doma mäsotariána, bolo ho treba nejako upokojiť a tak som si na panvici opiekla niekoľko plátkov šunky ktoré som potom nakrájala na štvorčeky a na záver primiešala do omáčky. Šunku sa neoplatí krájať surovú, lebo sa na panvici aj tak sprosto polepí a akurát čo vytáča kuchárku :) Bohužiaľ som nestihla fotiť, lebo som sa na to hrozným spôsobom vrhla :)