Cesnakáče

Autor receptu: klaura

Sú výborné k čaju, keď vonku hviždí meluzína, ale aj ku kyslej polievke namiesto chlebíka. Kysnuté cesto si môžete urobiť podľa vlastného osvedčeného receptu, ale na slano.

10-12
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Urobíme kvások. Z múky, vajec, oleja, zvyšného mlieka, prášku do pečiva a soli zamiesime spolu s kváskom vláčne cesto a necháme ho vykysnúť. Tuk vymiešame v miske spolu so soľou a pretlačeným cesnakom.
  2. Na doske vykysnuté cesto ešte premiesime a rozdelíme na 4 časti, ktoré vyvaľkáme na hr. asi 0,5 cm. Potrieme cesnakovou plnkou, zvinieme ako roládu a nakrájame šikmo cik-cak. Dáme na plech (papier na pečenie), potrieme rozšľahaným žĺtkom a ešte necháme na teplom mieste nakysnúť asi 20 min. Pečieme dorúžova. Môžeme posypať razcou, sezamom, makom ...