Čerešňový koláč s posýpkou

Autor receptu: mariaklara

Keďže čerešne sú už preč, zaspomínala som si len touto fotkou na dobrý čerešňový koláč s posýpkou spred troch - štyroch týždňov.

1 plech
porcia
5 - 10 minút
príprava
25 - 30 minút
na 180 - 150 - 130 °C

Suroviny

Postup

  1. Mrveničku si pripravíme ako prvú a to tak, že múku, maslo a práškový cukor spolu zmiesime, na chvíľu odložíme do chladničky, aby sa nám lepšie strúhala.
  2. Preosejeme si múku, v strede urobíme jamku, do jamky dáme med, do medu rozdrobíme droždie, na droždie prilejeme 2 PL vlažného mlieka. Droždie nám nakysne, pridáme zvyšné mlieko a vodu, ešte štipku soli a vypracujeme vláčne cesto.Necháme kysnúť v rýchlokyske asi 5 - 10 min.
  3. Medzi tým si rýchlo odkôstkujeme čerešne / treba zamestnať aj ostatných členov rodiny /
  4. Cesto nám krásne nakyslo, preložíme ho na pomastený plech, roztiahneme ho naolejovanou rukou po celom plechu. Chvíľku necháme cesto na plechu odpočinúť / asi 5 - 10 min /. Potom na cesto husto vedľa seba, kladieme odkôstkované čerešne. Namiesto čerešní môžeme použiť aj marhule.
  5. Na vrch postrúhame stuhnutú mrveničku a dáme piecť. Pečieme v predhriatej rúre 5 - 7 min. na 180° C, 10min. na 150° C a ešte asi 5 - 7 min. na 130 ° C. Upečený koláč vyberiem, prikryjeme papierom a utierkou, necháme vychladnúť. Dobrú chuť.