Čerešňový koláč (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Tento rok sme mali celkom dobru urodu ceresni. Podarilo sa mi zavarit niekolko poharov a stihla som upiect aj nas oblubeny kolac.

8
porcií
15 minút
príprava
55 minút
na 220-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslo s cukrom vymiesame do peny. Za staleho slahania pridame vajicko a zltok.
  2. Pridame mandle, muku, rum a pomaly zmiesame do kopy.
  3. Nakoniec zamiesame vykostkovane ceresne.
  4. Okruhlu formu na pecenie velkosti 23cm priemeru si vymastime maslom. Listkove cesto si vyvalkame a ulozime do formy tak, aby trosku vycnievalo po bokoch.
  5. Mandlovu plnku s ceresnami navrstvime do pripravenej formy. Vycnievajuce boky cesta potrieme s rozslahanym zltkom do ktoreho sme pridali trosku vody.
  6. Z listkoveho cesta si vykrojime koleso takeho isteho priemeru ako je vrch formy. Cesto ulozime na vrch a pozatlacame boky. Vrch potrieme zbytkom rozslahaneho zltka a v strede kolaca urobime otvor.
  7. Kolac pecieme vo vyhriatej rure 220C 15minut, potom teplotu znizime na 180C a pecieme dalsich 40 minut. Ak je potrebne kolac pocas pecenia prikryjeme alobalom.