Celozrnný zemiakový pšenično-ražný chlieb

Autor receptu: janikbj

Zrejme je tu už viac podobných receptov, no predsa pridám aj tento. Vyskladala som si ho z niekoľkých receptov, tipov a rád, možno sa niekomu hodí :-)

50 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Sušené droždie si zmiešame s 1 lyžicou ražnej múky, lyžičkou cukru a vymiešame s asi 1/4 pohárom vlažnej vody. V zakrytom pohári necháme v teple 10-15 min.,kým kvások nabehne. Medzitým si odvážime všetky múky, postrúhame varené zemiaky a pridáme olej, ocot, soľ a rascu. Vykysnutý kvások a 300 ml vlažnej vody pridáme do suchej zmesi a vypracujeme cesto. Pokiaľ si múka pýta viac vody, pridávame postupne. Cesto je lepkavé a trochu ťažšie sa miesi, no s trochou trpezlivosti ho za pár minút vymiesime na ťahavejšie, i keď lepkavé ostane. Keď sa oddeľuje od stien misky, je vymiesené. Poprášime ho múkou a na teplom mieste ho prikryté necháme vykysnúť 1-1,5 hod.
  2. Vymiesené cesto dáme na pomúčenú dosku, rukami ho utľapkáme na placku asi 4 cm hrubú. Preložíme ho na polovicu a potom ešte raz krížom na polovicu (teda na 1/4 pôvodnej veľkosti). Dostaneme niečo ako trojuholník. Vrátime ho do misky a necháme zase kysnúť asi 15 min. Potom ho zase roztlačíme a zopakujeme prekladanie. Bochník potom rukami vytvarujeme do krajšieho tvaru, ja som robila podlhovastý, miesto,kde bol preložený popodkladáme na spodok. Ja som ho trochu poprášila ražnou múkou. Vytvarovaný bochník necháme prikrytý znovu podkysnúť,kým sa vyhreje rúra na 250 stupňov.
  3. Postup pečenia som videla pri niektorom recepte tu na Vareche, no neviem, u koho to bolo. V rúre si necháme vyhriať aj plech, na ktorý potom preložíme vykysnutý bochník. Na dno rúry dáme malú misku s vodou (alebo hlboký plech). Prvých 10 min. pečieme chlebík pri teplote 250 stupňov. Potom teplotu stiahneme na 200 stupňov a pečieme ďalších 30min. Po pol hodine znovu znížime teplotu, na 180 stupňov, a dopekáme asi 10-15 min. Treba odsledovať podľa rúry. Chlebík má krásne chrumkavú kôrku a pri poklopaní zdola zneje duto. Na mriežke ho necháme vychladnúť. Kto nemá rád chrumkavú kôrku, prikryje ho hneď po vybraní z rúry čistou utierkou, kôrka zmäkne. Týmto ďakujem všetkým kuchárkam, ktoré pridávajú úžasné recepty a tipy na pečenie domáceho chleba, aj vďaka Vám sme už vyskúšali mnoho druhov pečiva a daria sa stále lepšie a chutnejšie. (a tiež ďalej posúvam dobré rady oveľa starším a skúsenejším kolegyniam. Tie sa nestačia čudovať, kde na to ja, pre nich také "šteňa" chodím ;) )