Čapati (fotorecept)
Autor receptu: methi
Postup- Zmiešame múku so soľou. Pridáme vodu a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré na hodinu necháme zakryté "odpočívať". (Môžete ho nechať odpočívať dobre zabalené, aby neoschlo aj celú noc v chladničke.)
- Cesto rozdelíme na guľôčky veľkosti väčšej pinpongovej loptičky.
- Každú guľôčku sploštíme v dlaniach a obalíme v múke.
- Postupne vaľkáme na placky. Placku preložíme ako je ukázané na obrázku a znova vyvaľkáme na tenko. Ak prekladáte, pravdepodobne sa vám nepodarí vyvaľkať okrúhlu placku, ale skôr v tvare Paratha placiek do trojuholníka.
- Ak sa vám nechce prekladať, kľudne placku len vyvaľkajte na tenko do okrúhleho tvaru.
- Panvicu poriadne rozhorúčime (rozhorúčenie je dôležité!). Placky opekáme na stredne silnom až silnom ohni. Keď placku položíme na panvicu, chvíľočku ju necháme opekať. Potom ju obrátime a čistou kuchynskou utierkou po celej ploche pritláčame jemne o panvicu.
- Potom placku znova obrátime a opakujeme pritláčanie utierkou o panvicu. Počas pečenia ju často obraciame. Hotové placky odložíme do kuchynskej utierky, aby zostali mäkké. Podávame vždy čerstvé.
- Každú upečenú placku môžeme potrieť maslom.
- S odležaným cestom sa vždy lepšie pracuje! Pred tým, než placku dáte na panvicu párkrát si ju prehoďte z ruky do ruky, aby ste ju otriasli od prebytočnej múky. Inak vám tá múka bude padať na panvicu a tam bude horieť. Zadymíte si tak celú kuchyňu. Týmto tiež predídete zbytočnému prášeniu múky po celom sporáku pri obracaní placiek.
|