Čapati (fotorecept)

Autor receptu: methi

10ks
porcií

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame múku so soľou. Pridáme vodu a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré na hodinu necháme zakryté "odpočívať". (Môžete ho nechať odpočívať dobre zabalené, aby neoschlo aj celú noc v chladničke.)
  2. Cesto rozdelíme na guľôčky veľkosti väčšej pinpongovej loptičky.
  3. Každú guľôčku sploštíme v dlaniach a obalíme v múke.
  4. Postupne vaľkáme na placky. Placku preložíme ako je ukázané na obrázku a znova vyvaľkáme na tenko. Ak prekladáte, pravdepodobne sa vám nepodarí vyvaľkať okrúhlu placku, ale skôr v tvare Paratha placiek do trojuholníka.
  5. Ak sa vám nechce prekladať, kľudne placku len vyvaľkajte na tenko do okrúhleho tvaru.
  6. Panvicu poriadne rozhorúčime (rozhorúčenie je dôležité!). Placky opekáme na stredne silnom až silnom ohni. Keď placku položíme na panvicu, chvíľočku ju necháme opekať. Potom ju obrátime a čistou kuchynskou utierkou po celej ploche pritláčame jemne o panvicu.
  7. Potom placku znova obrátime a opakujeme pritláčanie utierkou o panvicu. Počas pečenia ju často obraciame. Hotové placky odložíme do kuchynskej utierky, aby zostali mäkké. Podávame vždy čerstvé.
  8. Každú upečenú placku môžeme potrieť maslom.
  9. S odležaným cestom sa vždy lepšie pracuje! Pred tým, než placku dáte na panvicu párkrát si ju prehoďte z ruky do ruky, aby ste ju otriasli od prebytočnej múky. Inak vám tá múka bude padať na panvicu a tam bude horieť. Zadymíte si tak celú kuchyňu. Týmto tiež predídete zbytočnému prášeniu múky po celom sporáku pri obracaní placiek.