Čokoládová roláda
Bûche de Noël – Vianočné poleno
Autor receptu: redakcia
12 porcií |
35 minút príprava |
8 minút na 220 °C |
Postup- Korpus: Žĺtky, cukor, soľ
a vodu šľaháme ručným šľahačom asi 3 minúty, kým nie je zmes ľahká a nadýchaná. Pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru, múku a opatrne vmiešame dotuha vyšľahaný sneh z bielkov.
- Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie
a mierne potretým maslom. Rozotrieme ho na obdĺžnik hrubý 1 cm. Pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C asi 8 minút. Upečenú piškótu spolu s papierom zvinieme a necháme vychladnúť.
- Krém : Žĺtky šľaháme s cukrom, kým nie je zmes svetlá a nadýchaná. Po častiach vmiešame zmäknuté maslo. Vmiešame rozpustenú a vychladnutú čokoládu.
- Trochu viac ako polovicu čokoládového krému rozotrieme na rozvinutú piškótu, pričom po celom obvode necháme asi 2 cm okraje,
a zrolujeme ju z dlhšej strany.
- Zvyšok krému rozotrieme po celom povrchu. Povrch nerovnomerne „poškrtáme“ vidličkou tak, aby roláda vyzerala ako kmeň stromu. Uložíme na hodinu do chladničky.
|