Bryndzový trhanec (fotorecept)

Autor receptu: martina34

Už roky som nerobila lokše, vždy som sa hrozila toho smradu zhorenej múky na šporákovej platničke. Ako mám novú panvicu, čo som vyhrala na vareche green pan, žiadny smrad, robí sa na nej jedna radosť a k tomu, keď máte šikovnú dcéru, žiadny problém.

60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky si uvaríme v šupke a vychladené ich postrúhame na jemno.
  2. Zemiaky zmiešame s polohrubou múkou, štipkou soli a trochou oleja. Podľa toho aké máme zemiaky môžeme potrebovať menej, či viac múky. Toto cesto používam aj na slivkové knedle, či šúľance. Vajíčko do cesta nepridávam, aby knedle neboli tvrdé. Keď je v ceste olej, dá sa s ním krásne tvarovať, ako s plastelínou. Cesto si vytvarujeme do šúľka a krájame z neho kusy, ktoré vyvaľkáme na tenko s použitím trochy múky.
  3. Placky pečieme na sucho na platni alebo na panvici z oboch strán.
  4. Plnka: veľmi jednoducho zmiešame bryndzu, kyslú smotanu a štipku soli. Slaninku si nakrájame na malé kocky a popražíme na panvici. Natrháme alebo pokrájame lokšu, na vrch dáme trocha plnky a polejeme opraženou slaninkou.
  5. No najlepšie lokše sú potreté maslom a posypané kryštáľovým cukrom.
  6. Lokšu pekne poskrúcame a môžeme papať.