Bryndzový koláč
Autor receptu: danielas
Keď k nám zavítala stará mama a priniesla kysnuté bryndzové pagáčiky, to bolo vtedy
sveta žiť! Nikto iný ich také neurobil. Ostali mi v pamäti a mávam na ne chuť, bohužiaľ,
recept som si vtedy nevypýtala. Dnes viem, že to bola chyba. Snažím sa aj ja napodobiť tú
chuť a myslím, že som blízko... Uľahčila som si to trošku a robím koláč
60 minút príprava |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Pridáme ho k múke s vajíčkom,olejom a soľou a vypracujeme vláčne cesto. Ak je moc riedke,pridáme trošku múky. Necháme vykysnúť pol až trištvrte hodinky.
- Počas kysnutia cesta si opražíme slaninku, uvaríme zemiaky v šupke a chladné ich postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme bryndzu, posekaný kôpor /ja z mrazáku/,alebo pažítku
- Ja pridávam aj výpek zo slaninky. Ak ho je viac, môžeme nakoniec s ním potrieť vrch koláča pred dopečením
- Cesto rozdelíme napoly a vyvaľkáme. Dáme na pomastený plech a rozotrieme náplň. Zapneme rúru na 180C
- A prikryjeme druhou rozvaľkanou polovicou...popicháme a šup do rúry
- Ja koláč pred vložením do rúry nezvyknem potierať. Kým sa pečie si pripravím rozotretý cesnak,dám ho do trošku letnej osolenej vody a keď koláčik chytá farbu,potriem a ešte zapečiem
- A rozvoniava! Necháme vychladnúť a pochutnávame si.
- Aj vám dobrú