Bryndzový koláč

Autor receptu: danielas

Keď k nám zavítala stará mama a priniesla kysnuté bryndzové pagáčiky, to bolo vtedy sveta žiť! Nikto iný ich také neurobil. Ostali mi v pamäti a mávam na ne chuť, bohužiaľ, recept som si vtedy nevypýtala. Dnes viem, že to bola chyba. Snažím sa aj ja napodobiť tú chuť a myslím, že som blízko... Uľahčila som si to trošku a robím koláč

60 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Pridáme ho k múke s vajíčkom,olejom a soľou a vypracujeme vláčne cesto. Ak je moc riedke,pridáme trošku múky. Necháme vykysnúť pol až trištvrte hodinky.
  2. Počas kysnutia cesta si opražíme slaninku, uvaríme zemiaky v šupke a chladné ich postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme bryndzu, posekaný kôpor /ja z mrazáku/,alebo pažítku
  3. Ja pridávam aj výpek zo slaninky. Ak ho je viac, môžeme nakoniec s ním potrieť vrch koláča pred dopečením
  4. Cesto rozdelíme napoly a vyvaľkáme. Dáme na pomastený plech a rozotrieme náplň. Zapneme rúru na 180C
  5. A prikryjeme druhou rozvaľkanou polovicou...popicháme a šup do rúry
  6. Ja koláč pred vložením do rúry nezvyknem potierať. Kým sa pečie si pripravím rozotretý cesnak,dám ho do trošku letnej osolenej vody a keď koláčik chytá farbu,potriem a ešte zapečiem
  7. A rozvoniava! Necháme vychladnúť a pochutnávame si.
  8. Aj vám dobrú