Bryndzové pirohy ako od starej mamy (fotorecept)

Autor receptu: hannah27

Myslím že každí z nás má rád bryndzové pirohy , ale odrádza nás čas strávený prípravou. Tieto ma učila moja starká, recept som si upravila podla seba a môžem povedať že vždy sa mi podaria a čím častejšie ich robím, tým mi to kratšie trvá :D Možno sa Vám bude zdať väčšie množstvo surovín, ale keď už pirohy tak veľa, kľudne môžete robiť z polovičky.

8
porcií
90 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiaky si dáme všetky spolu uvariť.
  2. Pokiaľ sa nám zemiaky varia , nakrájame si slaninku na pečenie, odporúčam oravskú, a dáme s troškou oleja pražiť.
  3. Keď sa nám zemiačiky uvaria, všetky ošúpeme. Pripravíme si cesto : do väčšiej misky vysypeme múku , rozbijeme dve celé vajíčka , postrúhame 4 z uvarených zemiakov na drobno , podľa chuti osolíme a vypracujeme cesto, do ktorého si podľa potreby pridávame vodu . Cesto sa nesmie lepiť, musí byť bez hrudiek a dobre sa sním pracovať.
  4. Plnku si pripravíme z ostatných zemiakov , ktoré si rozpučíme na kašu, pridáme k nim bryndzu a ja pridávam aj kôpor , pre chuť, najlepšie mrazení. Všetko poriadne premiešame na kašu.
  5. Cesto si rozdelíme približne na 4 diely. Vyvalkáme a nožíkom alebo vyrezávačkou si urobíme štvorčeky, na ktoré lyžicou do stredu ukladáme plnku.
  6. Štvorčeky si ohneme , a vidličkou po okrajoch popritlačujeme, aj viac krát nech nám pri varení plnka nevytečie.
  7. Do veľké hlbokého hrnca dáme variť vodu, ktorú osolíme , keď vrie pridávame pirohy, ja ich dávam tak 6-8 ks aby sa mi nezlepili a varím pokiaľ nevýdu na povrch, cca 5 min.
  8. Uvarené pirohy vykladám na pekáč a prekladám opečenou slanikou a kôprom, a takto to vyzerá :D je to cca 8 porcií, dobrú chuť :D