Bryndzové pagáčiky veselej gazdinky
Autor receptu: marienka44
Recept je z týždenníka Plus 7 dní. Recepty som si v minulosti z neho vytrhávala a
odkladala. Teraz ho už nekupujem.
Bola som prekvapená, aké sú pagáčiky mäkké a chutné aj na druhý deň.
40-50 porcií |
30 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Ako na to : Vo vlažnom mlieku necháme kysnúť droždie, ja som pridala aj 1 KL kryšt. cukor.
Preosiatu múku zmiešame so soľou, tukom /povolený v mikrovlnke/ a bryndzou. Pridáme vykysnutý kvások, žĺtky, smotanu a vypracujeme cesto. Ja zvyknem pridať do múky aj trochu PDP a sódu bikarbónu, recept ale toto neuvádza.
- Cesto necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5-1,0 cm. Vykrajujeme menšou formičkou pagáčiky a položíme na plech vystlaný pečiacim papierom. Necháme ich ešte asi 15 minút kysnúť, potom potrieme žĺtkom. Ja som použila celé vajíčko, lebo následne som piekla slané tyčinky z lístkového cesta a tam som vajíčko upotrebila.
- Pečieme v predohriatej rúre asi 15 minút pri 180 stupňov. Po upečení pomocou lopatky pagáčiky premiestnime na mriežku a necháme vychladnúť. Pečú sa bez posypu, ale ja som na vrch dala sezam. Nemusi byť.
- Použila som bryndzu zo Zázrivej, ktorú som mala vo fólii uskladnenú v mrazničke. Bolo jej len 190 g a tak som celý recept prepočítala trojčlenkou, úmerou. :-)Najdôležitejšia zložka je bryndza a podľa jej množstva je treba pridať ostatné.
Kyslá smotana v pôvodnom recepte nie je označená žiadnymi percentami, ja som mala v chladnicke 400 - gramové balenie tejto krémovej kyslej smotany zn. Pilos.