Bryndzová nátierka – Abov – Iowa - so stonkami zeleru (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Dostal som „zásielku“ ešte letnej bryndze „Zvolen_Slatina“, tak som urobil nátierku. Túto „svojsky“ moju som pripravil s čerstvými zelerovými stonkami! Na Furči, v rodných Košiciach, som nimi kŕmil domáce zajace a tu sa ich nedokážem dojesť. Ich využitie je naozaj variabilné a sú zdravé. Podľa tvrdenia našich múdrych predkov a poznania byliniek z babičkinej lekárne, dokonca aj nápomocné, ako „Vstavač mužský“! Neviem, čo sa bude diať s mojim „mužstvom“ po 70_ke, lebo ich poctivo užívam už 8. rok!

6-8
porcií
12-15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. „Zašanovať“ si „pohotovostnú dávku“ bryndze v mrazničke, na obdobie medzi zimnými sviatkami, alebo ať na čas, keď sa ovečky vyčenú na prvú jarnú pašu, ma naučil môj dobrý priateľ, spolupracovník, plk. MUDr. Janko Michalko. Hrdý rodák z Liptova, vynikajúci lekár, zvlášť futbalový („škoda“ len, že „Lokišta“, ale za to olympijské zlato) a obdivovateľ slovenskej kuchyne. Čerstvá bryndza, dobre zamrazená, nestratí na chuti, ani na kvalite a halušky s ňou (po pomalom rozmrazení) sú okolo sviatkov „Trojkráľových“, tou najlepšou, najchutnejšou a najväčšou lahôdkov. Od čias, kedy ma to „Doki“ naučil, ich 6. januára, pripravujem každoročne! V „mrazáku“ mám 12 „pol funtových“ balení liptovskej bryndze, ale aj zo Zvolenskej Slatiny, tak som jedno „obetoval“ a pripravil „Abov-Iowa“ kombináciu bryndzovej nátierky, v okolí mojich rodných Košíc známu pod pomenovaním „kerezet“. Jej príprava nie je náročná ani na množstvo ingrediencií, ani na čas. Použitie mnohoraké, variabilné! Chuť a vôňa úžasná, proste naša, slovenská!
  2. do keramickej misy som vložil 250 g bryndze (tentoraz to bola „Slatina“), 113 g „štangľu“ zmäknutého masla, zarovnanú PL mletej červenej sladkej papriky a asi mokka lyžičku (ML) čerstvo drvenej rasce (soľ plnila iba funkciu „pohotovosti“, lebo brandza bola dostatočne slaná)
  3. na drobno som pokrájal zelerové stonky a mladú cibuľku aj s „pierkami“ (do nátierky priamo, alebo na jej posypanie, často a úspešne používam aj „šnitlich“, teda pažítku)
  4. a pridal som ich do misky; vajíčko, uvarené na tvrdo, som pokrájal (raz a po pootočemí o 90° druhý raz) na hranolky
  5. bryndzu, maslo, koreniny, kúsky cibuľky a zelerových stonkov som na „hladko“ vymiešal a na záver „skompletizoval“ aj s pokrájaným vajíčkom
  6. tak a ešte, pomocou PL, vytvarovať do „homole“ a ozdobiť „pierkom“ s konca zeler_stonku
  7. nátierku som podával na ½ krajcoch celozrného chleba (áno, aj na čerstvom pečive, posypaná pokrájanou pažítkou, je vynikajúca)
  8. časť som použil na naplnenie ½_čiek vajíčka na tvrdo a paprikových „člnkov“; určite si pochutnáte aj na „vydlabaných“ paradajkách, alebo mladých kaleráboch, naplnených touto bryndzovou nátierkou a rozložených na „švédskych stoloch“ ako „jednohubky“
  9. zvyšok som preložil do menšej misky a môžeme ju „vyjedať“ aj s pokrájanými zelerovými stonkami
  10. chutná, zdravá a naviac pekná aj ako dekoratívne „zátišie“
  11. … a toto je NÁŠ tohotoročný medovník, rozvaľkovaný a pečený na „chrbáte“ pekáča, už aj orezaný