Brusnicovo-jablková torta (fotorecept)
Autor receptu: pivonka
Je to vlastne obmena Tarte Tatin, ale sa mi zdá lepšia, ako tá, ktorú som už vo svojich receptoch zverejnila. Aj chuťovo, ale hlavne je jednoduchšia technológia a je menšie riziko popálenia. Recept mám z internetu a sú preň vhodnejšie kyslejšie jablká.
12 porcií |
60 minút príprava |
25-30 minút na 180 °C |
Postup
- Osiatu múku zmiešame s cukrom, maslom a vajcom a vymiesime na hladké cesto.
- Spracujeme ho, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
- Maslo rozpustíme v menšom hrnci, pridáme cukor a vodu. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Zmes necháme chvíľu vrieť, kým nezíska svetlozlatý odtieň.
- Tortovú formu s priemerom 23 cm vyložíme pečiacim papierom. (Aby sa mi papier neposúval, prilepím ho troškou tuhého tuku). Ja som mala formu väčšiu a myslím, že je vhodnejšia. Cesta aj jabĺk je dosť. Na dno formy nalejeme karamel.
- Posypeme sušenými brusnicami
- na ktoré rozložíme osminky očistených a olúpaných jabĺk
- Jabĺk je veľa, forma veľká, tak som pridala
- až som minula všetky.
- Cesto vyvaľkáme na veľkosť formy a preložíme na jablká. Okraje mierne pritlačíme, do stredu urobíme špajdľou dierky. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a upečieme.
- Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a upečieme.
- Upečený koláč necháme päť minút odstáť, potom navrch položíme tanier väčší, ako je forma, a koláč opatrne ale rýchlym pohybom preklopíme.
- Tu je pohľad v reze: