Bruschetta s dubákmi (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Bruschetta je opečený alebo grilovaný chlieb známy v Taliansku,pripravuje sa najčastejšie
s paradajkami, cesnakom,syrom a bazalkou,ale aj s bravčovým mäsom a rôznymi inými
surovinami. Vznikla v 15.storočí v strednom Taliansku ako nápad na zužitkovanie staršieho
chleba. Dnes sa podáva na raňajky, ako pohostenie a najčastejšie ako predjedlo. V
toskánsku sa nazýva Fettunta,v regióne Ambruzza zase Ventricina, v reštauráciách vám
pred vašimi očami nastrúhajú na ňu čerstvé hoblinky parmezánu.
2 porcie |
30 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Dubáky som namočila do teplej vody asi na 30 minút.
- Na oleji som orestovala pokrájanú cibuľu,...
- ... pridala som dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené,osolila som, dusila som ich do mäkka, ...
- ...ked sa odparila všetka tekutina, ešte som ich chvíľu orestovala,...
- ..pridala som prelisovaný cesnak, krátko som ho orestovala, len kým sa pekne rozvoňal - asi 1 minútu....
- ...a na záver som dubáky okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
- Medzičasom som pokrájala včerajšiu ciabattu na krajce, uložila na plech vystlaný teflónovou fóliou,...
- ...pokvapkala som ich olejom...
- ...a opiekla v trúbe bez otáčania na 180 stupňoch ventilátor pekne do chrumkava asi 20 minút u mňa.
- Na horúce bruschetty som naniesla horúce dubáky, ozdobila som petržlenovou vňaťou, vy môžete dať lístky čerstvej bazalky, čerstvé parmezánové hoblinky si už dal každý sám podľa vlastnej chuti. Podávala som s horúcim čajom s citrónom, mali sme chrumkavé a úžasne chutné voňavé raňajky.
- záber zblízka. Bruschetta sa podáva v talianskych reštauráciách priami už pred objednávkou hlavného jedla, prinesú vám ju horúcu hned, len čo si sadnete za stôl bez pýtania a parmezán hobľujú na bruschettu priamo pred vami, koľko si sami určíte. Najčastejšie sa podáva s paradajkami, syrom, cesnakom a bazalkou, ale sú známe aj iné obloženia ako napr. z húb, bravčového mäsa,či inými prísadami, môžu byť grilované alebo opekané, sú nielen obľúbeným predjedlom, ale aj častými chutnými raňajkami a skvelým pohostením pre návštevy.