Bravčové mäso
Bravčové plátky z jednej tepši pre dvoch (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Lahôdkové mäkučké mäsko pre seniorov „hádzajúcich tretie zuby“, ktoré si pripravíte ľahko, rýchlo, ručne a stručne na jednej
ploche a na „pečpapieri“.* Nemusíte ani pripravovať prílohu, stačí iba fľaša ľahkého, jemne vychladeného vínka. Trebárs „mix“ zo
Zemplínskeho hradiska, ktorý by určite vrelo odporúčala aj Maruška z TV Jarková, t. č. z kuchyne na Nebeských obláčikoch.
Gurmáni by ich asi piekli z krkovičky, ja som dostal priečne rezy z bravčového stehna. Mäso od kosti je naozaj najlepšie.
2 porcie |
15 minút príprava |
50-60 minút na 180 °C |
Postup
- Začal som zemiakmi, ktoré som v šupke uvaril už v noci pred dňom „D“, lebo ich budem postrúhané potrebovať. Vlastnú prípravu obeda som začal vyklepaním plátkov zakrytých fóliou (to aby som „nezadžabal ani nezagebril“ okolie).
- Potom som ich obojstranne posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) a jeden na druhom nechal „oddýchnuť“.
- Zatiaľ som do pekáča uložil papier na pečenie, na neho dve dvojice 5 mm plátkov červenej cibule.
- Na ne išli vyklepané odpočinuté plátky mäsa, ktoré som potrel žltou plnotučnou horčicou,
- Poukladal na ne asi 5 mm hrubé plátky paradajok „Roma“ (druh nerozhoduje).
- Teraz nasledovala kvalitná majonéza (ja som naďabil na naozaj kvalitnú japonskú „KEWPIE“, opäť na druhu nezáleží) a
- na veľkých „slzičkách“ postrúhal uvarené zemiaky zo šupky.
- Rozložil ich ako ďalšiu vrstvu na mäsové „vežiaky“ a hodinu nechal upiecť v rúre vyhriatej na 180 °C (350 ⁰F).
- Potom som ich „štedro“ posypal postrúhaným tvrdším syrom a v rúre, už pri vypnutom ohreve, nechal minútku-dve roztiecť.
- … tak a ešte okra v „Znojmo“ náleve, podľa majstra Jožky Senohrábka, alias @Klukodvody a môže sa s chuťou „čamkac, ta ňe?“!