Bravčové kolená pikantné (fotorecept)
Autor receptu: patroveckypitrs
Viem už som podobne koleno sem dával. To som varil. Vtedy sa jedna varechačka pýtala, či
by to nešlo piecť. Tak
som to vyskúšal a ide to. Ba dovolím si tvrdiť, že je to ešte chutnejšie. Tak to dávam ako
druhu verziu. Ktorá bola na Petro - Pavlovu oslavu.
6 porcií |
15 minút príprava |
240 minút na 130-180 °C |
Postup
- Ako prvé si zarobíme zmes. Zázvor som strúhal na strúhadle malé oka. Feferóny som mixoval. Cesnak pretlačil na lise na cesnak, toto a ostatne suroviny som to zmiešal , tak aby mi vznikla hustá kaša na potieranie mäsa. Nechal som to postať asi pol hodiny, aby prešli všetky chute spolu.
- Zatiaľ som si očistil obe kolena a zbavil prípadných chlpov. Surové koleno som kožu po dĺžke narezal no neprerezal. Potom osolil. Obe kolena som natrel výdatne pripravenou zmesou.
- Takto natreté kolena som dal do sáčkov na pečenie mäsa. Tie som dal na plech a do rúry asi do stredu. Teplotu nastavil na 130°C a piekol bez zakrytia . Treba teplotu prispôsobiť vlastnej rúre. Ma to byť pomalé pečenie. Piekol som to 3,5 hodiny. Pozrel a trochu potriasol plechom a keď sa mäso triaslo tak bolo mäkké. Znovu dal do rúry na 180 °C asi na 15 - 20 minút trochu pripiecť.
- Ak je vrch mäsa trochu pripečený , potom to treba vytiahnuť a nechať trochu vychladnúť. Kosti treba odstrániť ide to ľahko. Mäso aj s kožou som krájal na 3 - 4 cm kúsky. Tie som v mise premiešal aj so šťavou, ktorá vznikla v sáčku. To je masť z kolien zmiešaná zmesou ktorou boli kolena natreté. Všetko som to dal do formy a nechal vychladnúť. Potom som to dal do chladničky na 12 hodín, kde to pekne stuhne a môžeme krájať. Máme to chutné mäso bez chémie.
- Podával som to na meninovú oslavu. Je to riadne pikantné. ktoré môžete prispôsobiť podla seba. Dobrý chlieb k tomu a kyslé uhorky. Veľmi nám to chutilo. Želám aj Vám dobrú chuť.