Bravčové kocky na rasci (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dnes som potrebovala jednoduchý, rýchly a chutný obed. Zvolila som bravčové kocky na rasci, nie je to moravský vrabec a predsa je chutný.

2
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 90 - 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Mala som kúsok krkovičky, ale môžete použiť aj bravčové pliecko alebo mastnejšie odrezky. Mäsko som pokrájala na väčšie kocky cca 4x4 cm, lebo pri daľšej tepelnej úprave sa dosť zmenšia.
  2. Nesolila som ho teraz vôbec, aby zostalo šťavnaté, ale okorenila som ho čerstvo mletým čiernym korením.
  3. Pridala som 1 PL hladkej múky a z každej strany som kocky mäsa dobre obalila múkou.
  4. V panvici som rozohriala olej, pridala som celú rascu a osmažila som ju asi 1 minútu, kým sa pekne rozvoňala.
  5. Do rozpáleného oleja som pridala obalené kocky mäsa a sprudka som ich opekala za občasného premiešania,...
  6. ...až sa na ich povrchu vytvorila kôrčička do červena, ktorá zabezpečí, aby mäsko bolo na povrchu trošku chrumkavé a vo vnútri zostalo šťavnaté. Miešaním sa opadaná múka neprichytí o dno panvice, len opraží a neskôr zahustí šťavičjku. Opekala som asi 5 minút.
  7. Ked už bolo mäsko do červena, pridala som cibuľu, pokrájanú na mesiačiky a soľ, ktorá zabezpečí, že skôr zmäkne a ochutí mäsko i šťavu.
  8. Potom som pridala prelisovaný cesnak a opražila som ho, kým sa pekne nerozvoňal, za stáleho miešania, aby sa nič nepripálilo - asi 1 minútu.
  9. Podliala som horúcou vodou, priviedla do varu, znížila som plameň na stredný a prikryté pokrievkou som spolu dusila asi 15 minút.
  10. Podávala som horúce s dusenou ryžou, s ľadovým šalátom a pridala som paradajku, máme veľmi radi práve tieto podlhovasté v tvare vajca.Môžete podávať aj so zemiakovou kašou alebo s pretláčanými zemiakmi.
  11. pohľad z blízka - mäsko je na povrchu chrumkavé, z vnútra mäkkučké a šťavnaté s chuou rasce, cibule a cesnaku s jemnou šťavičkou rovnakej chuti.