Börek
Börek z panvice z tenučkého cesta (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Výborný syrový börek z veľmi tenučkého cesta. Zvnútra mäkučký a zvonka pekne chrumkavý.* Podľa tohto receptu ho zvládne hravo každý!!!
Postup
- Z múky, soli a vody vypracujeme polomäkké cesto, ktoré vymiesime do bochníka. Cesto rozdelíme na 5 častí a znova vymiesime do bochníčkov. Bochníčky potrieme poriadne olejom a necháme 25 minút postáť.
- Na plnku si nadrobno pokrájame petržlenovú vňať a rozmrvíme kravský syr. Ja používam turecký syr v slanom náleve.
- Po uplynutí času, keď už cesto postálo, ideme robiť náš börek 🙂 Olejový bochníček položíme na hladkú dosku. Následne začneme rukami cesto od stredu smerom von roztláčať. Pomáhame si trochou oleja, aby sa nám ruky na ceste šmýkali a tým aj na tenučko roztláčali cesto👍 Musíme dostať tenučký veľký kruh.
- Následne zložíme 2 protiľahlé strany cesta tak, aby sa prekrývali a aby sme dostali akoby dlhý široký pás. Do stredu dáme trochu syra, posypeme vňaťou, trochu osolíme a položíme naň tenučký plátok masla. Zakryjeme jednou stranou cesta. Teraz znova dáme syr, vňať a osolíme. Napokon prikryjeme aj druhou stranou cesta tak, aby sme dostali štvorec.
- Börek pečieme na troške oleja na panvici. Börek sa pečie na strednom ohni niekoľko minút, za častého otáčania/prevracania. Otáča sa asi 4x, keďže sa tie vnútorné pláty cesta musia tiež prepiecť🙂 Pre lepšiu predstavu celého postupu si môžete pozrieť aj moje video.
- Börek chutí naozaj výborne. Zvnútra je mäkučký ale zvonka je pekne chrumkavý🙂 Kombinácia syra a petržlanovej vňate je výborná. Tento börek môžem len odporučiť!!!
Prajem dobrú chuť !
- Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube