Börek (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborný syrový börek z tenkého cesta :-) Jeho prípravu zvládne každý..

40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske zmiešame muku so solou. Pridame najprv len 3 dl vody, zvyšnych cca 0,25-0,5 dl pridame postupne podla potreby ako bude muka pit. Vypracujeme polotuhe cesto, ktore poprasime mukou a este dobre premiesime. Vtedy je cesto presne dobre, ked vopchate donho prst a ono ide pomaly naspät hore :-) Hotové cesto nechame 20 minut postat.
  2. Zatial si pripravime syr na plnku. Ja tu mam turecky kravsky kremovy syr -2 kolieska, to je cca 350 g. Kludne mozte pouzit aj iny kravsky hrudkovy syr alebo fetu. Spravime si aj zalievku na börek. V miske zmiesame 400 g jogurtu, 2 vajcia, 3/4 dl oleja, 0,5kl sol a cca 2,5 dl mlieka. Tá zalievka ma byt onieco redšia nez palacinkové cesto. Mlieko musite pridat podla toho, ze aky husty ste mali jogurt. Zalievku dame zatial bokom.
  3. Odlezane cesto si na trosku pomucenej doske rozdelime na 8 rovnakych casti. Kazde cesto premiesime esteraz do bochnika. Bochnicek poriadne pomucime zo spodu i zvrchu a vyvalkame ho na tenucko. Za kazdym jednym valkanim, si cesto otacame (spodnu cast na vrch) a pomucime, tak sa ovela rychlejsie a jednoduchsie cesto vyvalka na tenko :-) Valkame na onieco väcsie, nez je nas plech. Moj plech ma vnutornu velkost 36 cm... Takto pokracujeme s kazdym bochníčkom. Ja som si vyvalkala stale 2 dopredu, naplnila a potom znova rychlo 2 vyvalkala :-) Ale ak vam valkanie trva dlhsie, tak si ich mozte najprv vsetky vyvalkat a dat na jeden pomúčeny obrus.
  4. Velký okruhly plech vytrieme olejom. Položíme cesto, ktore je lepšie ak je väčšie nez plech, aby sme ho uložili tak krčkavo :-) Ponalievame horedole zálievku, ktoru este štetcom rozotrieme aby bola všade, ale nie hrubo. Musite si tu zalievku zadelit. Najviac jej ide na vrch böreku. Potom rozmrvime syr, nie príliž vela-aj ten si zadelte :-) Ani to nieje dobre, ak je v böreku privela syru, no ale to je uz vec chuti :-) Ked sme rozmrvili syr, tak trocha celé osolime a zakryjeme zlahka, zasa krčkavo druhym cestom. A takto pokračujeme aj s ostatnymi cestami. Posledné vrchné cesto zalejeme zvyšnou zálievkou, tak aby bolo všade dost a posypeme čiernou rascou. Börek dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 45 minut. Treba si to radsej sledovat, kedze kazda rura pečie trocha inak.
  5. Börek sa krásne upečie a aj sa horedole tak nafúka :-) Vrch môžme trochu potret maslom.
  6. Je výborný ako príloha k polievkam, alebo len tak samotny aj s poharom ayranu :-)
  7. V reze z blízka :-)