Boloňská omáčka k cestovinám
Autor receptu: marto990
Pražte ju kvalitne dlho a na čo najmenšom plameni. Zeleninu som nastrúhal na hrubo, no
nabudúce skúsim na jemno, pretože by som chcel aby sa mi až skoro úplne rozvarila.
3,5 l omáčky porcie |
20 minút príprava |
180 minút tepelná úprava |
Postup
- Mäso pomelieme. Zeleninu nastrúhame, na hrubo alebo na jemno.
Na olivovom oleji začneme pražiť mäsko na vysokom plameni, najlepšie v hrubostennom alebo keramickom hrnci. Keď sa mäsko zatiahne, a vyparí sa prebytočná tekutina ktorú pustí, stiahneme plameň, osolíme, okoreníme čiernym korením.
- Pridáme nastrúhanú zeleninu, konzervy paradajok (alebo čerstvé 400g), paradajkový pretlak, bilinky, pokiaľ máte čerstvé len odporúčam, oregano použite možno radšej sušené. Prelisujeme cesnak. Zalejeme vínom a necháme na miernom plameni zovrieť. Povaríme zhruba 10 minút. Zalejeme vývarom aby bola zmes skoro presne zaliata.
- Privedieme k varu, necháme chvíľku pobublávať. Varíme zmes zakrytú. Potom stiahneme plameň na čo najmenší a pražíme varíme takmer 3 hodiny. Záleží od Vás. Sledujeme ako sa omáčka varí. Pokiaľ by silno vrela aj na najnižšom plameni, preložte hrniec na platňu s najmenšou ohrievanou plochou no opäť na najnižší plameň.
- Poslednú hodinku Vašeho varenia, nechajte pokrievku hrnca poodkrytú a v 3 krokoch dolejte spolu ešte asi 100 ml vývaru.
Omáčka by mala mať dostatok tekutiny, pokiaľ zeleninu nastrúhate jemnejšie, lepšie sa rozvarí a omáčka dostane lepšiu konzistenciu.
- Týmto množstvom mäsa a zeleniny budete mať asi necelé 3,5 litra omáčky. Podávajte s Vašimi obľúbenými cestovinami posypané parmezánom.
Zvyšnú omáčku môžete naliať do pohárov na zaváranie, a klasicky sterilizovať 10 - 15 minút. Vydrží Vám na chladnom mieste alebo v chladničke týždeň, prípadne ju zamrazte a vydrží dlhšie. Môžete ju potom preložiť lasanami, zaliať bešamelom, posypať syrom a zapiecť. Recept na lasagne nájdete aj u mňa. Dobrú chuť.