Boloňská omáčka k cestovinám

Autor receptu: marto990

Pražte ju kvalitne dlho a na čo najmenšom plameni. Zeleninu som nastrúhal na hrubo, no nabudúce skúsim na jemno, pretože by som chcel aby sa mi až skoro úplne rozvarila.

3,5 l omáčky
porcie
20 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mäso pomelieme. Zeleninu nastrúhame, na hrubo alebo na jemno. Na olivovom oleji začneme pražiť mäsko na vysokom plameni, najlepšie v hrubostennom alebo keramickom hrnci. Keď sa mäsko zatiahne, a vyparí sa prebytočná tekutina ktorú pustí, stiahneme plameň, osolíme, okoreníme čiernym korením.
  2. Pridáme nastrúhanú zeleninu, konzervy paradajok (alebo čerstvé 400g), paradajkový pretlak, bilinky, pokiaľ máte čerstvé len odporúčam, oregano použite možno radšej sušené. Prelisujeme cesnak. Zalejeme vínom a necháme na miernom plameni zovrieť. Povaríme zhruba 10 minút. Zalejeme vývarom aby bola zmes skoro presne zaliata.
  3. Privedieme k varu, necháme chvíľku pobublávať. Varíme zmes zakrytú. Potom stiahneme plameň na čo najmenší a pražíme varíme takmer 3 hodiny. Záleží od Vás. Sledujeme ako sa omáčka varí. Pokiaľ by silno vrela aj na najnižšom plameni, preložte hrniec na platňu s najmenšou ohrievanou plochou no opäť na najnižší plameň.
  4. Poslednú hodinku Vašeho varenia, nechajte pokrievku hrnca poodkrytú a v 3 krokoch dolejte spolu ešte asi 100 ml vývaru. Omáčka by mala mať dostatok tekutiny, pokiaľ zeleninu nastrúhate jemnejšie, lepšie sa rozvarí a omáčka dostane lepšiu konzistenciu.
  5. Týmto množstvom mäsa a zeleniny budete mať asi necelé 3,5 litra omáčky. Podávajte s Vašimi obľúbenými cestovinami posypané parmezánom. Zvyšnú omáčku môžete naliať do pohárov na zaváranie, a klasicky sterilizovať 10 - 15 minút. Vydrží Vám na chladnom mieste alebo v chladničke týždeň, prípadne ju zamrazte a vydrží dlhšie. Môžete ju potom preložiť lasanami, zaliať bešamelom, posypať syrom a zapiecť. Recept na lasagne nájdete aj u mňa. Dobrú chuť.