Bohém kocka (fotorecept)

Autor receptu: dzejsik

Blaženosť pre čokoholikov! Recept, čo si treba pripomínať, pôvodne od @Jo, ktorej týmto ďakujeeem. Trošku upravené som piekla už aspoň 50 ráz, pretože známi mi na tom letia ;)

24
porcií
30 minút
príprava
30-40 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Z bielok si vyšľaháme tuhý sneh, potom na najnižších otáčkach šľahača pridáme cukor a došľaháme úplne na pevno.
  2. Pokračujeme ručne metličkou pridaním kakaa, múky s PDP a orechov.
  3. Rúru predhrejeme na 150°C, pripravíme si 3 papiere na pečenie, kde si dopredu od spodu predkreslíme tvar plátu.
  4. Na každý rozotrieme cca 9-10 lyžíc cesta a pečieme približne 10-12 min.
  5. Z mlieka, rumu, cukru, žĺtok a hladkej múky uvaríme hustú kašu nad parou. Ja to zvyknem urobiť ako prvé, aby vychladla, kým pripravím pláty.
  6. Vymiešame si mäkké maslo a násladne pridáme vychladnutú kašu.
  7. Hotový plát dáme na plech opačne a strhneme papier na pečenie - ak by to nešlo, potrieme si papier na pečieme jemne vodou (namočenou rukou) alebo naň položíme vlhkú utierku a o chvíľočku by to už malo ísť krásne dole.
  8. Plát postriekame rumom (alebo pofŕkame, ak nemáme žiaden rozstrekovač).
  9. Rozotrieme polku krému a pokračujeme rovnako a teda na krém dáme opačne plát a až potom z neho strhneme papier na pečenie (takto nehrozí že sa plát potrhá), postriekame, natrieme krémom a dáme vrchný plát. Z druhej polky krému si necháme štipku na vyhladenie vrchného plátu.
  10. V 100 ml šľahačky roztopíme 100 g čokolády nad parou alebo keď sa vám nechce, mikrovlnka na to vystačí ;)
  11. Nie úplne horúcou polevou polejeme vrch koláča. Po stuhnutí v chladničke možno nakrájať na kocky - keďže poleva nie je úplne tuhá, nôž nezvikne byť treba nahrievať.
  12. Zvyčajne krájam na 24 kusov a výnimočne i na takéto jednohubky :) Bon Appétit!