Bezlepkový chlieb
Bezlepkový zemiakový chlieb
Autor receptu: novalim
Bezlepkový zemiakový chlieb sme upiekli z našich múk vhodných na kysnuté pečenie – múky Promix Forte (ktorá sa skvelo hodí na druhy
pečív, kde sa vyžaduje manuálna práca a miesenie) a z múky Promix BETA, ktorá je okrem vhodnosti na kysnuté obohatená zmesou
morských minerálov a obsahuje navyše aj jablčnú vlákninu. Do cesta sme ešte pridávali varené zemiaky. Tie zabezpečujú, že chlieb bude
šťavnatý, nebude vysychať a v neposlednom rade mu dodajú aj špecifickú chuť. Vyskúšate?
20 porcií |
60 minút príprava |
30 minút na 230 °C |
Postup
- Uvaríme asi 3 stredne veľké zemiaky v šupke a dáme ich vychladnúť.
- Vo vlažnej vode rozpustíme kryštálový cukor a čerstvé droždie. Oba druhy bezlepkových múk premiešame v mise, pridáme soľ (a kľudne aj rascu alebo chlebové korenie, ak máte radi), dobre všetky suché prísady premiešame a napokon vlejeme vodu s rozpusteným cukrom a droždím (nemusíme nechávať nakysnúť). Pomocou mixéra hnietiacim hákom vymiesime za 5 minút cesto, ktoré sa začína oddeľovať od misy.
- Kým sa cesto miesi, ošúpeme zemiaky a pomačkáme ich lisom alebo postrúhame najemno na strúhadle na pomúčenú pracovnú dosku.
- Vymiesené cesto vyklopíme na zemiaky, ruky si poprášime bezlepkovou múkou a zemiaky vmiesime do cesta. Vznikne nám krásne pružné, nelepivé cesto, ktoré dáme do ošatky kysnúť asi na hodinu.
- Rúru rozohrejeme na 230 stupňov (ideálne na parnom režime). Ak nemáme parný režim, na dno rúry dáme misu z jenského skla s vodou, ktorá nám bude vytvárať paru. Vykysnuté cesto vyklopíme z ošatky opatrne na plech s papierom na pečenie, môžeme na povrchu narezať a rýchlo vložíme plech s chlebom do rúry, aby sme v nej udržali čo najviac pary. Pečieme na 230 stupňoch asi 25 minút. Po dopečení odskúšame poklopkaním na spodok chleba, či je hotový (dopečený chlieb vydáva po poklopkaní dutý zvuk).
- Chlieb necháme úplne vychladnúť, až potom ho rozrežeme. (počas chladnutia sa ešte dopeká striedka, ak chlieb rozrežeme hoci len vlažný, môže mu to uškodiť).