Bezlepkový chlieb
Bezlepkový chlieb s kôrkou (fotorecept)
Autor receptu: elisticka
Chlebík bezlepkový si môžeme upiecť aj doma, je výborný a keď sa nezje odložíme do
mraziaku...
15 porcií |
180 minút príprava |
55 minút na 225 °C |
Postup
- Urobíme kvások zo 100 ml vody, kvasníc s cukru, necháme 10 minút postáť. Do misky dáme múku, soľ a nalejeme kvások a zvyšnú vodu.
- Vymixujeme cesto a nakoniec pridáme 2 PL oleja.
- Cesto zakryjeme fóliou a necháme 60 minút kysnúť.
- Preložíme do ošatky a dáme do igelitového vrecka a necháme vykysnúť 45 minút.
- Rúru vyhrejeme na 225 °C a spodok jenského skla na 2 minúty necháme ohriať. Cesto z ošatky vyklopíme na misu vystlanú papierom, potrieme olejom s vodou, posypeme rascou a dáme piecť na 40 minút zakryté. Potom odoberieme vrchnák a dopekáme ešte 15 minút až je pekne upečená kôrka. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke.
- Upečený chlieb potrieme vodou a zabalíme do utierky a necháme vychladnúť. Dobre vychladnutý môžeme nakrájať.
- Najlepšie chutí omastený s cibuľou. Dobrú chuť.