Bezlepkový chlieb

Bezlepkový chlieb s kôrkou (fotorecept)

Autor receptu: elisticka

Chlebík bezlepkový si môžeme upiecť aj doma, je výborný a keď sa nezje odložíme do mraziaku...

15
porcií
180 minút
príprava
55 minút
na 225 °C

Suroviny

Postup

  1. Urobíme kvások zo 100 ml vody, kvasníc s cukru, necháme 10 minút postáť. Do misky dáme múku, soľ a nalejeme kvások a zvyšnú vodu.
  2. Vymixujeme cesto a nakoniec pridáme 2 PL oleja.
  3. Cesto zakryjeme fóliou a necháme 60 minút kysnúť.
  4. Preložíme do ošatky a dáme do igelitového vrecka a necháme vykysnúť 45 minút.
  5. Rúru vyhrejeme na 225 °C a spodok jenského skla na 2 minúty necháme ohriať. Cesto z ošatky vyklopíme na misu vystlanú papierom, potrieme olejom s vodou, posypeme rascou a dáme piecť na 40 minút zakryté. Potom odoberieme vrchnák a dopekáme ešte 15 minút až je pekne upečená kôrka. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke.
  6. Upečený chlieb potrieme vodou a zabalíme do utierky a necháme vychladnúť. Dobre vychladnutý môžeme nakrájať.
  7. Najlepšie chutí omastený s cibuľou. Dobrú chuť.