Bezlepkový chlieb
Bezlepkový chlieb s chrumkavou kôrkou
Autor receptu: novalim
S troškou trpezlivosti si môžete aj vy upiecť domáci chlieb bez lepku. Žiadna ťažká práca, stačí len zamiešať a nechať cesto pracovať a zrieť. A na konci vás čaká voňavý chlebík s chrumkavou kôrkou.
12 porcií |
30 minút príprava |
50 minút na 230 °C |
Postup
- Odložíme si bokom dve PL zmesi Beta a potom premiešame suché prísady. Postupne prilievame vodu tak, aby sme dostali lepkavú, mäkkšiu ale nie tekutú konzistenciu. Ak treba, pridáme ešte vodu. Premiešame varechou a prikryté necháme kysnúť cez noc, resp. 8-12 hodín.
- Vykysnutú zmes dáme na pracovnú dosku posypanú 2 PL Beta zmesi, trochu ručne premiesime.
- Rúru rozohrejeme na 230 °C a v nej rozohrievame aj ohňovzdornú nádobu s vekom (napr. misu z jenského skla).
- Do rozohriatej misy prenesieme nakysnuté cesto (bude neforemné, ale to je v poriadku), zavrieme vekom a pečieme asi 35 minút. Potom veko odokryjeme a pokračujeme v pečení ďalších 15-20 minút. A výsledok? Presvedčte sa sami. Privstaňte si ráno a upečte si čerstvé raňajky.