Bezlepkové pečivo
Bezlepkové rustikálne žemle
Autor receptu: novalim
Dnes sme sa pohrali s našou múkou Promix BETA a vykúzlili sme z nej takéto krásne
žemle. Pripomenú vám voňavé rustikálne žemle, aké
dostať v južanských krajinách k olivovému oleju. Výborne sa nám s múkou pracovalo a
aj keď sme si pri miesení trochu zalepili ruky,
vykysnuté cesto sa super tvarovalo. Hotové žemle rozvoňali kuchyňu a nevedeli sme sa
dočkať, kedy vychladnú.
Ta dá – takto krásne sa podarili. Na povrchu chrumkavé, pomúčené a vo vnútri
nadýchané a mäkké.
6 porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Všetky sypké prísady dobre premiešame, pridáme mlieko, vodu a olej a pomocou mixéru vymiešame cesto. Necháme ho na teplom mieste prikryté dobre nakysnúť. Nakysnuté cesto vyberieme na jemne pomúčenú pracovnú dosku, premiesime a rozdelíme na 6 porcií. Z každej miesením urobíme guľku, ktorú dáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Necháme na plechu asi 20 minút podkysnúť a potom dáme piecť na 200 stupňov asi 20-25 minút. Tesne pred dopečením môžeme zapnúť horný ohrev (resp. gril) asi na 2-3 minútky, aby žemličky na povrchu pekne očerveneli.
- Hotové žemličky necháme vychladnúť. Najlepšie chutia čerstvé, dajú sa aj zmraziť (ideálne po 10 minútach pečenia rýchlo schladiť, zmraziť a potom po rozmrazení dopiecť do zlatohneda).