Bezlepkové pirohy
Bezlepkové pohánkovo-batatové pirohy s čučoriedkovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: novalim
Nevieme ako u vás, ale u nás idú pirohy vždy na dračku. A hlavne tie domáce. Dnes sme ale vyskúšali ich zdravšiu variáciu.*
Namiesto obyčajných zemiakov sme použili bataty a klasickú bezlepkovú múku sme nahradili pohánkovou. Psyllium dodalo
cestu vláčnosť a bonusovú výživovú hodnotu. Preliate horúcou čučoriedkovou omáčkou a posypané orechmi chutili naozaj
fantasticky. Nebojte sa experimentovať a vyskúšajte ich aj vy.
70 minút príprava |
7-10 minút tepelná úprava |
Postup
- Bataty uvaríme v hrnci do mäkka, scedíme a necháme vychladnúť.
- Potom bataty ošúpeme a roztlačíme na kašu.
- Na pracovnú dosku nasypeme pohánkovú múku, urobíme v nej väčšiu jamku a do nej vložíme batatovú kašu a psyllium. Pridáme vajce, štipku soli a príborovým nožíkom akoby krájaním poprepájame suroviny. Potom ručne vypracujeme kompaktné cesto. Ak sa príliš lepí, pridáme trošku múky. Cesto by malo byť veľmi vláčne a malo by sa dať ľahko vyvaľkať.
- Cesto rozdelíme na dve polovice. Postupne každú vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a formičkou na pirohy vykrajujeme kolieska. My sme použili formičku s priemerom 8 cm. Koliesko cesta vždy uložíme na formičku, doňho vložíme 3-4 čučoriedky (alebo iné ovocie, prípadne plnku podľa chuti) a dôkladne uzavrieme. Pokiaľ nemáme formu na pirohy, môžeme vykrajovať aj pohárom, potom preložiť na polovicu a prstami pirohy uzavrieť (je to ale oveľa pracnejšie).
- Pirohy varíme vo vriacej vode 5-7 minút (musia vyplávať na povrch). Medzitým si pripravíme čučoriedkovú omáčku. Umyté čučoriedky vložíme do hrnca, podlejeme asi 0,5 dl vody a pridáme cukor. Privedieme k varu, znížime na miernu teplotu a ešte 2-3 minútky povaríme, aby sa cukor úplne rozpustil.
Hotové pirohy vyberieme dierkovanou naberačkou z vody a necháme odkvapkať.
- Každú porciu prelejeme čučoriedkovou omáčkou a posypeme posekanými vlašskými orechmi.
- TIP: Pirohy môžeme plniť tvarohovou, makovou alebo orechovou plnkou, výborne chutia aj so slivkovým lekvárom. Z cesta sa dajú pripraviť aj slivkové alebo iné ovocné guľky.