Bezlepková čokoládová torta
Bezlepková torta s čokoládou a mandľami
Autor receptu: novalim
Vhodná pre všetkých milovníkov čokoládových dobrôt.
10 porcií |
70 minút príprava |
30-40 minút na 180 °C |
Postup
- Čokoládu s vodou roztopíme v malom hrnci na veľmi slabom plameni za stáleho miešania. Pridáme cukor, miešame kým sa všetko nespojí a potom odstavíme z ohňa. Pridáme na kúsky pokrájané maslo a miešame, kým sa neroztopí v čokoláde. Potom gumenou varechou jemne vmiešame mleté mandle s preosiatou bezlepkovou múkou Promix PK alebo PK špeciál a kypriacim práškom.
- Po jednom prišľaháme žĺtky. V inej mise z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý potom zľahka vmiešame do čokoládovej zmesi. Nakoniec pridáme aj posekané mandle. Cesto preložíme do tortovej formy s priemerom 23 cm, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie a uhladíme ho na povrchu.
- Pečieme na 180 °C vo vopred vyhriatej rúre približne 40 – 45 minút, kým sa cesto nenadvihne a nezostane na povrchu pevné (počas pečenia torta na povrchu popraská). Bezlepková torta musí po upečení vychladnúť priamo vo forme, až po vychladnutí z formy opatrne vyberieme. Nakoniec ju posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Výborne chutí doplnená kopčekom šľahačky alebo s vanilkovou zmrzlinou.