Bakoňská beťárska polievka (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

S touto sýtou polievkou čakám manžela po dlhej ceste domov.

30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mäsové pirohy sa varia v polievke ako závarka. Pripravila som si ich deň vopred z rezancového cesta a mletého bravč. mäsa - pliecka, ktoré som ochutené mletým čiernym korením, majoránkou a červenou mletou paprikou rýchlo poopekala na cibuli s masťou. Až potom som ho osolila a nechala vychladnúť. Na menšie vykrojené kolieska z tenko vaľkaného cesta som ukladala malé kôpky mäsovej plnky, prehla napoly, okraje dobre pospájala a nechala preschnúť na doske. Oplatí sa robiť z nich väčšie množstvo a časť zamraziť, alebo ich vsunúť do programu pri výrobe rezancov povedzme.
  2. Ak máte šťastie na čerstvé lesné huby, použite okolo 15-20dkg, ak sú sušené, namočte ich večer pred prípravou do dostatočného množstva vody.
  3. Na druhý deň v rajničke vytopte na tuk na kocky pokrájanú slaninu. Autentická by bola Koložvárska. Tuk pomocou cedidla prelejte do hrnca, kde budete pripravovať polievku. Opečte na ňom pokrájanú cibuľu do sklovita.
  4. Zatiaľ posekajte šalviu a tymián na drobno, huby vyžmýkajte a pokrájajte na menšie kusy.
  5. Nádobu s cibuľou stiahnite z ohňa, prisypte bylinky a červenú mletú papriku, premiešajte a vráťte na platňu
  6. a hneď prisypte huby, slaninu a bobkové listy. Po premiešaní zalejte vriacim neslaným vývarom z kostí.
  7. teraz môžete pridať aj na kolieska pokrájanú klobásku. Varte na miernom ohni, kým sú huby polomäkké.
  8. Zavarte pirohy a dávajte pozor, aby sa počas varu neprilepili na dno hrnca.
  9. Už aj môžete pripraviť zátrepku z múky a tekutej smotany - rozmiešajte ich na hladkú kašu a vlejte do polievky za stáleho miešania. Alebo vyberte variant B: zápražku nasucho - múku jemne pražte v suchej rajnici, kým zacítite jej vôňu. Stiahnite z ohňa a stále miešajúc zalejte sladkou smotanou.
  10. Vzápätí túto zmes vlejte do polievky a rýchlo miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Pridajte aj kyslú smotanu a zahustenú polievku varte na miernom ohni ešte asi 10 minút. Skontrolujte pirohy a jedlo dochuťte soľou. Iná verzia tejto výbornej polievky obnáša zemiaky miesto pirohov. S kúskom čerstvého chleba k nej bude spokojný aj veľmi hladný stolovník. Aj vám dobrú chuť!
  11. Staré zbrane som doma nenašla, len dve podkovy. Zbojníci mali hádam kone:-) beťári určite!