Baklava po slovensky (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Už samotný názov je asi odo mňa opovážlivosť! No pravá baklava sa skladá s tenulinkého cesta asi ako ťahaného štrúdľové.Je v tvare kocky,alebo obdĺžnika.Ja som ju robila okrúhlu.Malo to svoje opodstatnenie.Dobre sa mi s kúskami manipulovalo. V Grécku,ani v Turecku som nebola,takže pravú baklavu som neochutnala. Upiekla som si ju na slovenský spôsob a je výborná ! Verte mi. Spĺňa všetky vypočuté a prečítane poznatky, baklavy.A je rýchlo hotová.Myslím,že aj to je rozhodujúce pre gazdinky.

12
porcií
45 minút
príprava
25 minút
na 200-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Viem,že baklava, je krájaná vo štvorcoch.Na Vareche sú prezentované,krásne baklavy.Ja som porušila už tento prvotný znak.No nemusela som nič krájať a táto sladučká porcia je postačujúca. Použila som formu na mafinky.Do každej som dala kúsok masla.
  2. Formu som dobre vymazala.
  3. Hotové lístkové cesto som rozdelila na dve polovice a vyváľala. Snažila som sa na tenko.
  4. Okrúhlou formičkou som vykrajovala kolieska.Potrebovala som ich 12 x 4 = 48 ks. Chcela som urobiť štyri poschodia.Nevedela som či to tam zmestím aj spolu s plnkou a aby som mala kde poliať sirup.
  5. Na spodok som poukladala prvé kolieska.
  6. Pokropila som ich roztopeným maslom a na ne uložila po lyžičke posekaných vlašských orechov.
  7. Tie som po troške posypala,mletou škoricou.
  8. Takto som to urobila 3x a vrch som končila kolieskom. Takže v jamke sú štyri kolieska a tri náplne.
  9. Vrchné kolieska som dobre potrela roztopeným maslom.Kolieska som popichala vidličkou.Dala som ich piecť na 25 minút.Prvých 12 minút sa pieklo na 200 0C.Ostatok na 180 0C.
  10. Medzi tým,ako sa mi baklava piekla,som si uvarila sirup,na poliatie baklavy.Bude sa vám zdať,že sirupu je veľa,ale nebojte sa.Cestíčko si ju vypije a tým je baklava sladučká. Sirup: Dáme si vodu,cukor med a citrónovú šťavu.Všetko uvaríme tak,aby sa cukor aj med roztopili.Nech vás nemýli na fotografii vo vrecúškach...akože niečo.Ja si takto mrazím čerstvú citrónovú šťavu.Pod vrecúškami je už roztopená citrónová šťava.
  11. Tu je už sirup,ktorým polejeme baklavu.
  12. Baklava je upečená! Hneď ako ju horúcu vyberiete z trúby,polejte ju uvareným sirupom.Nezľaknite sa a trochu aj pozor pripolievani,na prskanie sirupu. Treba poliať asi každú jamku 3-4 lyžicami sirupu.
  13. On pekne vsiakne do cestíčka.
  14. A tu už do nemoty napitá sladkým mokom,slovenská baklava. Možno by som ju mala nazvať ináč....ale ako? Ja som chcela upiecť baklavu,po svojom.Veď možno aj takto vznikajú nové recepty.
  15. Ináč zvýšil sa mi kúsok cesta,určite by som bola ešte urobila jedno poschodie...ale to už až na budúce. Nech vám Slovenská,baklava chutí. Je to naozaj veľmi sladký koláčik.No ale už viem,ako chutná.