Bábovka - trená (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Za vianočné pečivo som získala na Vareche,bábovkovú formu.Chcela som ju vyskúšať.Je iná ako moje.Tak som sa rozhodla upiecť v nej.Vybrala som si jednoduchú trenú bábovku,ktorá je hneď pripravená na pečenie. Výsledok ma potešil.

20 minút
príprava
60 minút
na 170-150 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebné ingrediencie.
  2. Nezabudnúť na vymazanie formy,vraj netreba,ale takto mám istotu,že krásne z formy vybehne./ Aj sa tak stalo/
  3. Do múky primiešam prášok do pečiva.Práškový cukor,vanilkový cukor,hrozienka,citrónovú kôru a posekané orechy.Všetko zamiešam.Je to vlastne všetko sýpka hmota.
  4. 4 vajíčka si rozdelím na bielka a žĺtka.Ku žĺtkam nalejem vodu,olej.Prešľahám.Pridám celú sýpku zmes,prešľahám.
  5. Vyšľahám 4 bielka so štipkou soli.Postupne pridávam do žĺtkovej zmesi.Premiešam.
  6. Po naliati 3/4 žĺtkovej zmesi do formy,zrovnám ju vo forme.Do 1/3 žĺtkovej zmesi pridám kakao,premiešam a lyžicou nanesiem tmavé cesto na vrch svetlej zmesi.Trochu formou zatrasiem,aby tmavá zmes prenikla do svetlého cesta. Dám do vyhriatej rúry na 170 stupňov.Po 20 minútach teplotu stiahnem na 160 -150 stupňov a pečiem ešte 40 minút. Po vyklopení,stačí bábovku len pocukrovať,kombináciou práškového a vanilkového cukru.
  7. Ja som tento krát použila hotovú čoko-polevu a hoblinky marcipánu.Je potom šťavnatejšia a voňavejšia.
  8. Pokrájaná po schladení.
  9. A už len chutnú kávičku k dobrej bábovke.