Babkine starodávne punčové rezy (fotorecept)

Autor receptu: iva63

Pri listovaní v starej kuchárskej knihe od pani Hájkovej som objavila tento recept na punčové rezy. Zistila som, že si tieto výborné starodávne punčáky vlastne pamätám zo svojho detstva, len som si nikde recept nepoznačila. V pôvodnom recepte bola poleva iba rumová biela, ja som rum vynechala a použila som citrónovú šťavu a pridala som pár kvapiek malinovej šťavy. Som veľmi rada, že som recept našla a vyskúšala... Možno som aj Vám pripomenula časy dávno minulé...

15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. 2 celé vajcia, 4 žĺtky, práškový cukor a citrónovú kôru spolu vyšľaháme mixérom... Zvlášť si vyšľaháme tuhý sneh zo štyroch bielkov.
  2. Bielkový sneh zľahka premiešame s múkou a primiešame k vyšľahanému cestu.
  3. Všetko spolu zľahka zamiešame. Plech vyložíme papierom na pečenie a cesto rozotrieme. Pečieme pomaly vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 15-20 minút.
  4. Medzitým si pripravíme plnku: Z cukru a trošku vody uvaríme hustý sirup, ktorý necháme vychladnúť. Polámeme dlhé piškóty, polejeme ich vychladnutým cukrovým sirupom, pridáme citrónovú šťavu, mleté orechy, postrúhanú čokoládu, rum a podľa potreby aj ovocnú šťavu. Všetko spolu dobre vymiešame.
  5. Upečené cesto prerežeme na tri rovnaké diely. Spodný diel natrieme marhuľovým lekvárom.
  6. Na lekvár rozotrieme polovicu plnky.
  7. Prikryjeme druhým dielom a pokvapkáme ovocnou šťavou alebo rumom, potrieme lekvárom (ale ako vidíte na foto ja som zabudla potrieť lekvárom ) a zvyšnou plnkou.
  8. Zakryjeme tretím dielom.
  9. Zabalíme do pečiaceho papiera.
  10. Na chvíľu dobre zaťažíme. Vrch polejeme citrónovou polevou: zmiešame práškový cukor, vriacu vodu a citrónovú šťavu, ja som použila pár kvapiek malinovej šťavy, kvôli jemnému zafarbeniu (foto s poliatym punčovým rezom som zabudla urobiť).
  11. Poliate punčové rezy pokrájame nožom namočeným v horúcej vode. Tieto rezy sa dajú uskladniť aj v chladničke v uzatvorenej dóze. Chutia výborne, dobre nasiaknu a ostanú šťavnaté. Prajem dobrú chuť!