Açorda à Alentejana (Portugalská polievka)

Autor receptu: slawek

Veľmi chutná a hlavne výdatná polievka s vôňou cesnaku a koriadrovej vňate, typická pre juh stredného Portugalska. Vždy, keď ju varím, spomeniem si na prekrásne portugalské mesto Evora, kde som ju ochutnal prvýkrát.

4
porcie
15 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme vývar (hovadzí, slepačí alebo zeleninový) podľa vlastnej chuti a zvyku, ak nemáme čerstvý, môžeme použiť aj bujón v kocke. Ja som pripravil vývar z perličky a koreňovej zeleniny.
  2. Vajcia uvaríme natvrdo a pokrájame na štvrtiny. Krajce chleba rozkrojíme po dĺžke na dlhšie užšie kúsky
  3. V mažiari
  4. rozotrieme cesnak spolu s koriandrovou vňaťou a soľou (najlepšia je hrubozrnná morská),
  5. pridáme olivový olej a dobre premiešame.
  6. Do polievkovej misy dáme horúci precedený číry vývar,
  7. Do tanierov uložíme chlieb a varené vajcia.
  8. a hneď pridáme koriandrovo cesnakovú zmes s olejom.
  9. Ešte horúcu polievku
  10. servírujeme do
  11. pripravených tanierov.
  12. Koriandrová vňať sa dá vypestovať aj doma v črepníku, nie je to však trvalka a preto ju treba včas odstrihnúť a použiť,
  13. inak zakrátko vybehne do kvetu alebo uschne. Dá sa uchovávať aj v mrazničke.