Açorda à Alentejana (Portugalská polievka)
Autor receptu: slawek
Veľmi chutná a hlavne výdatná polievka s vôňou cesnaku a koriadrovej vňate, typická pre
juh stredného Portugalska. Vždy, keď ju varím, spomeniem si na prekrásne portugalské
mesto Evora, kde som ju ochutnal prvýkrát.
4 porcie |
15 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Najskôr si pripravíme vývar (hovadzí, slepačí alebo zeleninový) podľa vlastnej chuti a zvyku, ak nemáme čerstvý, môžeme použiť aj bujón v kocke. Ja som pripravil vývar z perličky a koreňovej zeleniny.
- Vajcia uvaríme natvrdo a pokrájame na štvrtiny. Krajce chleba rozkrojíme po dĺžke na dlhšie užšie kúsky
- V mažiari
- rozotrieme cesnak spolu s koriandrovou vňaťou a soľou (najlepšia je hrubozrnná morská),
- pridáme olivový olej a dobre premiešame.
- Do polievkovej misy dáme horúci precedený číry vývar,
- Do tanierov uložíme chlieb a varené vajcia.
- a hneď pridáme koriandrovo cesnakovú zmes s olejom.
- Ešte horúcu polievku
- servírujeme do
- pripravených tanierov.
- Koriandrová vňať sa dá vypestovať aj doma v črepníku, nie je to však trvalka a preto ju treba včas odstrihnúť a použiť,
- inak zakrátko vybehne do kvetu alebo uschne. Dá sa uchovávať aj v mrazničke.