Americký jablkový koláč (Apple Pie)

Autor receptu: neverwinter

Typicky Americký koláč, veľmi som si ho obľúbil počas môjho pobytu v USA, kde som pracoval v kuchyni a kde sme ho pripravovali. Preto ak ma premôže nostalgia a v kuchyni je pár starých jabĺk, ktoré už aj tak nikto nechce, nie je nič lepšie ako tento koláč.

8
porcií
30 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do múky pridáme soľ a maslo a za pomalého prilievania vody rozrobíme vidličkou. Vyformujeme bochník a rozdelíme na dve časti tak aby bola jedna o čosi väčšia. Odložíme do chladničky.
  2. Vyhrejeme rúru na 200°C. Očistíme a nakrájame jablká. Pridáme cukor, škoricu a múku.
  3. Vychladené cesto rozváľkame na okrúhlu placku asi 2-3mm hrubú. Vyplníme formu, ktorú sme predtým vymastili maslom, tak aby kraje cesta prečnievali cez okraje formy. Pridáme plnku. Prikryjeme druhou časťou a zahneme okraje.
  4. Nezabudnime na vrchu spraviť diery aby mohla para unikať. Pečieme asi 40-50 minút, cesto by sa malo začať oddelovať od formy. Pred dokončením možeme potrieť vrch žĺtkom pre dosiahnutie zlatistej farby. Vychladnutý koláč je veľmi lahodný a osviežujúci. Dobrú chuť!