American lidl cookies (americké keksíky z lídlu)

Autor receptu: celeblith

Zasa som raz nevedela, čo od dobroty vymyslieť a tak mi skrsol v myslidle nápad, že cookies su také vďačné maškrtky. Trochu som posnorila na vareche, trochu som googlila a vo vyššie menovanom supermarkete mali práve americký týždeň, tak som ich tiež zapojila a vykombinovala som z toho takéto koláčiky.

55ks
porcií
30 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny. Nie, že by to bol nejaký kľúčový bod prípravy, ale chcela som demonštrovať, že ako asi tie suroviny vyzerajú a navyše keď si to všetko nachystáte, môžete sa cítiť ako v relácii o varení a všetko máte po ruke.
  2. Odvážime si suché suroviny. Atypická gramáž hladkej múky vznikla tak, že som mala zvyšok múky tak som ho tam vysypala :) Myslím, že múku môžeme ľubovoľne zamienať a tiež aj meniť pomer medzi múkami a asi aj vločkami.
  3. Potom si do misky nakrájame zmäknuté maslo. Ideálne maslo zmäkne tak, že dáte nákup vybaliť svojmu drahému a ten z neznámych príčin uloží maslo namiesto do chladničky do kredenca.
  4. Pridáme arašidové maslo, ja som dávala s kúskami arašidov, spraví to v koláčiku jemnú orieškovú chuť. Kto chce môže dať radšej viac masla a posekané ľubovolné orechy.
  5. Potom pridáme 3 lyžice golden syrupu, ani ten nieje kľúčová surovina, ale mne sa páči, že koláč je potom inak sladký. Potom mixérom alebo aj rukou vymiešame. Mixérom je to pohodlnejšie a rýchlejšie. Netreba to s tým šľahaním preháňať, nejdeme predsa robiť plnku na tortu (aj keď by to aj týmto spôsobom mohlo byť použiteľné).
  6. Po jednom zamixovať vajíčka. A už vôbec nech vás nenapadne šľahať žĺtka a bielky zvlášť.
  7. Na koniec pridáme 3 lyžice sladkej smotany (šľahačky, na varenie alebo aj mlieka). Niekde medzi tým pridáme kryštálový cukor, môže byť aj vanilka, ja som zabudla.
  8. Potom si spomeniete, že v múke s ovsenými vločkami nemáte kypriaci prášok a sódu bikarbónu a samozrejme aj štipku (1/2 KL) soli. Potom ma pomýlili a naštvali, tak som zabudla odfotiť ako si do maslovej cukrovej hmoty (potenciálnej plnky do torty) postupne primiešame múkovo-vločkovú prekyprenú zmes.
  9. Potom si nasekáme bielu čokoládu na márne kúsky. Samozrejme môžeme použiť a mliečnu, alebo horkú, alebo čokoládové chipsy, ale ja som mala v pamäti cookies z jednej kaviarne s malinami a bielou čokoládou. Čokoládu spolu s brusnicami postupne zamiešavame do cesta. Až kým nám v ceste takto nestojí lyžica.
  10. Cesto dáme na chvíľu do chladničky, vraj je to vhodné. Neviem, ja som chcela ísť zjesť normálnu večeru, aby som nezožrala celý plech ešte horúcich koláčikov na posedenie.
  11. Na plech s papierom na pečenie dávame kôpky cesta, tak od oka. Šikovnejší lyžičkami, príp. iným nástrojom a takí ako ja pekne rukami. Táto časť prípravy by sa mohla páčiť deťom :)
  12. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 12 minút. Na vrchu vyzerajú ako ešte nedopečené, ale ak sú odspodu už zlaté (až hnedé) tak im to stačí, na horúcom plechu ešte dôjdu a keď vychladnú budú akurát.
  13. Hotovo, ešte pohár mlieka, alebo iného ľubovoľného teplého nápoja a hŕ na ne!